MTA ÖK a sajtóban, médiában

Az MTA ÖK kutatóinak, rendezvényeinek és eredményeinek megjelenése a sajtóban vagy más médiában.

2019-05-26 MTA Család'19

Az MTA Család '19 magazinban az MTA ÖK-hoz tartozó vácrátóti Nemzeti Botanikuskert programjairól volt szó, sétavezetések gyerekcsoportoknak, óvodás kortól gimnazistákig.

2019-05-25 nepszava.hu, greenfo.hu, fmc.hu, hazipatika.com, Fejér Megyei Hírlap

Nagy bajban leszünk, ha nem tesszük beporzóbarátabbá a mezőgazdaságot - figyelmeztet az MTA Ökológiai Kutatóközpontja, ezért az ingyenesen letölthető kiadványukban ötleteket adnak a méhmentésre. (Zöldzóna) - - Nagy bajban leszünk, ha nem tesszük beporzóbarátabbá a mezőgazdaságot - figyelmeztet az MTA Ökológiai Kutatóközpontja, ezért az ingyenesen letölthető kiadványukban ötleteket adnak a méhmentésre.Magyarországon több mint 700 vadméhfaj él, és alapvető hiba összetéveszteni őket a darazsakkal. - nepszava.hu (05.25)
https://nepszava.hu/3037079_kiadvannyal-segiti-a-mehmentest-az-mta-okolo...

A méhmentésben segít a Magyar Tudományos Akadémia (05.25) greenfo.hu
http://greenfo.hu/hir/a-mehmentesben-segit-a-magyar-tudomanyos-akademia/

Méh-párti kiadvány az MTA-tól (05.25) fmc.hu
https://fmc.hu/2019/05/25/meh-parti-kiadvany-az-mta-tol/

A méheket így menthetjük meg (05.24) hazipatika.com
https://www.hazipatika.com/eletmod/veszelyben/cikkek/a_meheket_igy_menth...

A beporzás létfontosságú (11. oldal) Fejér Megyei Hírlap

2019-05-25 hellovidek.hu

G.-Tóth Lászlótól, aki az MTA Ökológiai Kutatóközpont Balatoni Limnológiai Intézetének zoológusa, tudományos tanácsadója, az MTA doktora:"Egy ilyen sivító, vijjogó, zajos technikai eszköz ökológiai szempontból kockázatos és kerülendő a Balatonon." A Balatoni Turizmus Szövetség ezzel szemben teljes métrékban a szabályozás mellett áll. "Én azt gondolom, hogy egyelőre egy olyan problémáról beszélgetünk, ami még nem probléma, ugye feltételezünk valamit. - hellovidek.hu (05.25)

2019-05-25 magyarnarancs.hu

..."Egy maroknyi ember érdeke" - interjú Jordán Ferenc biológussal, az MTA Balatoni Limnológiai Intézetének igazgatójával - Magyar Narancs: Egyre több elektromotoros eszköz jelenik meg a Balatonon, e-jachtok és e-jet skik, amelyek halkak ugyan, de hullámzást keltenek. Ezeknek az eszközöknek van hatásuk az élővilágra? Jordán Ferenc: Hangszennyezésük ismert: az emberek mellett a madarak nyugalmát is megzavarják, különösen fészkeléskor. - magyarnarancs.hu (05.25)

2019-05-24 MTV Életkor

Az MTV műsorában az MTA Ökológiai Kutatóközponthoz tartozó vácrátóti Nemzeti Botanikuskertben tartott kerttörténeti séta kapcsán készítettek riportot.
.....A csodálatos tájképi kertben a Magyar Tudományos Akadémia Botanikai Kutatóintézete is otthonra talált Vigyázó Sándor nagyvonalú adományának köszönhetően. - A végrendeletében a Magyar Tudományos Akadémiának ajánlotta föl ezt a kertet és a teljes vagyonát. - Ó, köszönjük szépen, gróf úr! - Igen. - A műemlék és természetvédelem alatt álló festői kert így tovább gazdagodik és felejthetetlen élményt nyújt. - Nagyon gyönyörű a legöregebb fa, a legmagasabb fa. - MTV (05.24-15:38 (hossza: 5 perc))

2019-05-21 Klubrádió Utópia

Az egyik nagy ökológiai koncepció szerint az erdő szuperorganizmus, amely társulásként, közösen reagál a változásokra, a másik megközelítés pedig azt mondja, hogy minden faj a saját igényei szerint alkalmazkodik a viszonyokhoz, interakcióba lépnek ugyan, de viszonylag laza közösséget alkotnak – erről volt szó az Utópiában.
Főleg fás szárú fajokból álló növényközösség, amelynél a fák záródása eléri a 20-30 százalékot, függőleges méretük pedig a mellmagasságot – adta meg az erdő pontos meghatározását Ódor Péter ökológus, aki munkaidejében az erdővel kapcsolatos kutatási kérdéseket fogalmaz meg, az ebből fakadó eredményeket pedig nem csak az erdőgazdaságok használhatják, azoknak szélesebb társadalmi haszna is lehet.
Az MTA ökológiai kutatóközpontjának tudományos tanácsadója arról is beszélt: egy görögnek vagy egy, a tajga és a tundra határán élő embernek egészen mást jelent az erdő, mint egy közép-európainak, aki hozzászokott, hogy körbeveszik a fák. Sőt, a természetes erdő sokszor nem úgy néz ki, ahogy egy szép százéves bükköst elképzelünk, mert emberi tevékenység nélkül, például természeti katasztrófák (jég, tűz, szél) miatt is kipusztulhat az élőhely nagy része, és ez esetben észre se vesszük, hogy erdőben járunk....

2019-05-19 InfoRádió, infostart.hu,

Jó állapotban van a Balaton, kiváló a vízminősége - közölte a Magyar Tudományos Akadémia Ökológiai Kutatóközpont Balatoni Limnológiai Intézete. Bár az enyhe tél miatt a tó nem fagyott be, a tó ökoszisztémáját ez nem zavarta meg. A víz helyenként barnás lehet, ez nem veszélyes, a nádasok fogyása azonban aggodalomra adhat okot.
A Balaton befagyása kulcsfontosságú, sajátos ökológiai környezetet teremt a tó életközösségének: ilyenkor a lebegő anyagok leülepszenek és tisztul a víz, és a vermelő, téli nyugalomra helyezkedő halakat sem zavarja ilyenkor a hullámzás. Az utóbbi évtizedekben egyre kevesebbszer fagyott be a tó, idén is szokatlanul enyhe volt a tél. Ennek azonban nem volt hatása a vízminőségre...
...Az MTA Ökológiai Kutatóközpont Balatoni Limnológiai Intézetének tudományos főmunkatársa arra figyelmeztet: a Balaton vize helyenként barnásra színeződhet, ám ez nem veszélyes. A vízgyűjtőről, a Kis-Balaton felől, valamint a déli parti befolyókon huminban gazdag víz jut a Balatonba. Ez a mocsári növényzet lebomlásából származó, magas széntartalmú vegyület, de az emberi egészségre semmilyen kockázatot nem jelent.

2019-05-19 InfoRádió, infostart.hu, napi.hu, hazipatika.com, hirklikk.hu, hellovidek.hu, blikk.hu, Blikk, hirmagazin.hu

...Ennek azonban nem volt hatása a vízminőségre.A tó vízszintjével kapcsolatban Boros Gergely az MTA Ökológiai Kutatóközpont Balatoni Limnológiai Intézetének tudományos főmunkatársa elmondta: a szint szabályozása előtt volt egy természetes vízszintingadozás, ez volt a legjobb a tó élővilágának." A nádasoknak és a halak ívásához is kimondottan ideális lenne, ha a Balaton ki tudna önteni és azután vissza tudna húzódni" - mondta Boros Gergely, hozzátéve: a szabályozott vízszint nem feltétlenül ideális, de most nem alacsony a vízszint, az utóbbi napok esőzése megtette hatását.- fogalmazott a szakember, hozzátéve: klorofilban szokták jellemezni az algabiomasszát, mely jól mutatja a tó eltartóképességét. [T:39]
A balatoni vízminőség kiváló, de azért akadnak problémák - infostart.hu (05.19)
https://infostart.hu/belfold/2019/05/19/a-balatoni-vizminoseg-kivalo-de-...

[A Balatonhoz készül? Jó hír érkezett (05.19) napi.hu]
https://www.napi.hu/magyar_gazdasag/balaton-viz-minoseg.684501.html

[Ilyen a Balaton vize (05.17) hazipatika.com]
https://www.hazipatika.com/eletmod/utazas/cikkek/ilyen_a_balaton_vize/20...

[Jó állapotban van a Balaton, kiváló a vízminősége (05.17-10:12 (hossza: 2 perc)) InfoRádió]

Fontos hírek érkeztek a Balatonról - hirklikk.hu (05.20)
https://hirklikk.hu/kozelet/fontos-hirek-erkeztek-a-balatonrol/350545/

Komoly baj van a Balatonnál: ha ez így megy tovább, visszafordíthatatlan lesz a kár (05.20) hellovidek.hu
https://www.hellovidek.hu/utazas/2019/05/20/komoly-baj-van-a-balatonnal-...

Kezdődik! Így indul a balatoni szezon - blikk.hu (05.20)
https://www.blikk.hu/aktualis/belfold/balaton-szezon-kezdodik/8mfne0q

Kristálytiszta vízzel kezdi a szezont a Balcsi (1,5. oldal) Blikk

Komoly baj van a Balatonnál: ha ez így megy tovább, visszafordíthatatlan lesz a kár hirmagazin.eu (05.21)
http://www.hirmagazin.eu/komoly-baj-van-a-balatonnal-ha-ez-igy-megy-tova...

2019-05-19 marieclaire.hu, dehir.hu

- ...Dr. Földvári Gábor parazitológus (MTA Ökológiai Kutatóközpont) és csapata hosszú időn keresztül vizsgálta a Margitszigeten élő sünöket és a rajtuk élősködő kullancsokat. A laboratóriumi vizsgálatok után kiderült, hogy a sünökön találtparaziták több mint 30%-a pozitív volt borreliára - a Lyme-kórt okozó baktériumra. "A kullancs egy biológiai vektor - közvetítő -, de természetesen a kullancsban is fejlődik - vándorol, osztódik - a baktérium. [T:18] - marieclaire.hu (05.19)

Lyme-kór mentes Magyarországot: tények és tévhitek a kullancs terjedéséről (05.19) behir.hu
http://behir.hu/lyme-kor-mentes-magyarorszagot-tenyek-es-tevhitek-a-kull...

2019-05-17 szeretlekmagyarorszag.hu

Nagy veszélyben a Föld élővilága és benne az emberiség jövője – erre figyelmeztet az az 1800 oldalas jelentés, amelyet májusban fogadtak el Párizsban. Mit jelent ez mindennapjainkban, és mit tehetünk?

Erről beszélgettünk Molnár Zsolt botanikus-etnoökológussal, a Magyar Tudományos Akadémia doktorával, az Ökológiai és Botanikai Intézet (ÖBI) Hagyományos ökológiai tudás kutatócsoportjának vezetőjével.

– Évtizedek óta hallunk, beszélünk, írunk a Föld, az élővilág pusztulásáról, egymást követik az ilyen irányú kutatások. És mégis, mintha a világ nem fogná fel, vagy nem akarná felfogni. Mi az oka Ön szerint ennek a tehetetlenségnek vagy nemtörődömségnek, és meddig lehet ezt még csinálni?

– Már ezen is 40 éve gondolkodunk, mármint hogy miért nem veszik észre az emberek, hogy itt már most nagy baj van. Nincs konkrét válasz a kérdésre. Ami talán némi magyarázatot adhat: hiszünk abban, hogy az ember mindenre képes, és ha nagyon nagy baj lesz, majd megoldjuk. Azt is sokaktól megkérdezték már, hogy mikor lesz a világösszeomlás. Erre minden korosztály olyan időpontot adott meg, amikor ő már ’fentről nézi’ a földi dolgokat. Az idősek szerint 20-30, a középkorúak szerint 40-50, a fiatalok szerint 80-100 év múlva…..

2019-05-16 MTI, hellovidek.hu, hirbalaton.hu, balatontipp.hu, aquamagazin.hu

...Ezt vizsgálta az MTA Ökológiai Kutatóközpont, Balatoni Limnológiai Intézete (BLI) az elmúlt időszakban, amelyről Jordán Ferenc igazgató és kollégái készítettek rövid összefoglalót.Laikusként nem is gondolnánk, milyen ökológiagi jelentősége van- pontosabban lett volna - a befagyásának. Sajátos környezeti körülmények alakulnak ki ilyenkor, a szél által rendszeresen felkevert üledékrészecskék kiülepednek, a napsugárzás akadálytalanul lejut a tó üledékének felszínére. - hellovidek.hu (05.16)

Barna lehet a Balaton vize (24.hu) (05.16) hirbalaton.hu
http://www.hirbalaton.hu/barna-lehet-a-balaton-vize-24-hu/

Bizakodó állásponton - Tudósok a Balaton ökológiai állapotáról 2019 tavaszán (05.16) balatontipp.hu
http://www.balatontipp.hu/balatoni_hirek/bizakodo-allasponton-tudosok-a-...

Jó minőségű a Balaton vize (05.16) aquamagazin.hu
http://aquamagazin.hu/jo-minosegu-a-balaton-vize/?p=18229

2019-05-16 csaladhalo.hu, mta.hu

Az MTA Társadalomtudományi Kutatóközpont Publikációs Díjat adományozott Számadó Szabolcsnak (Számítógépes Társadalomtudomány – RECENS) a 2018. év legrangosabb nemzetközi folyóiratpublikációjáért. Ebből az alkalomból tartott rövid előadásának felvétele a fenti videó, ami az MTA TK YouTube csatornáján elérhető.

Az emberi erkölcsi magatartás evolúciós gyökerei kulcsfontosságúak az emberi természet megértéséhez. A vizsgálatok általában egy társadalmi dilemma-helyzetből indulnak ki, és olyan normával zárulnak le, amely betekintést adhat az erkölcsi szabályok eredetébe. Mi ezzel szemben az ellenkező irányban haladunk: megvizsgáljuk, hogy a bibliai ötödik parancsolatban megfogalmazott erkölcsi norma hogyan fogalmazható meg a biológia nyelvén, és ez a viselkedési szabály elterjedhet-e egy darwini versengésben.
Kapcsolódó cikk:
Garay, J., Számadó, S., Varga, Z. & Szathmáry, E. Caring for parents: an evolutionary rationale. BMC Biology. 2018, 16:53. https://doi.org/10.1186/s12915-018-0519-2

Támogasd szüleidet! – videón az MTA Társadalomtudományi Kutatóközpont Publikációs Díját elnyerő tanulmány ismertetése - mta.hu - 2019. május.6.
https://tk.mta.hu/tamogasd-szuleidet

2019-05-16 MTV Ma délután

Az MTA Ma délután 2019.05.16-i adásában nyilatkozott Takács Péter.
Kiváló a Balaton vízminősége a nyugati medencében tapasztalható barnás elszíneződés természetes folyamat. A Keszthely és a szigligeti medencében az elszíneződést a Kis-Balaton területéről bemosódó anyagok okozzák. Címkék: Takács Péter, Balatoni Limnológiai Intézet... - MTV (05.16-13:25 (hossza: 3 perc))

2019-05-16 Klubrádió, Utópia
Költöző madarak - Végvári Zsolt interjú a Klubrádió Utópia című műsorában

Utópia: Költöző madarak - ...Neuman Gábor vendége Végvári Zsolt biológus, az MTA Fenntartható Ökoszisztémák Csoport kutatója, a Duna-kutató Intézet igazgatója, az MTA doktora. Címkék: klímaváltozás, fészkelés, madárgyűrűzés, jeladó. - KlubRádió (05.16-13:06 (hossza: 22 perc))

2019-05-15 Világjáró Utazási Magazin
Világlátott tengerökológus - Aki a pandák helyett a krilleket védené

Sok év Trento és egy év Berlin után áprilistól Tihanyban, egy MTA intézet élén keresi a
hatékony természetvédelmi megoldásokat egy fiatal és lendületes magyar professzor,
Jordán Ferenc.
Tengerről, túlhalászatról, londoni metro-robbantásról, a reggeli jó kávé fontosságáról
beszélgettünk egy olyan kutatóval, aki hajnalban indiaiakkal, délelőtt nápolyiakkal,
ebédidőben németekkel, délután chileiekkel, éjszaka pedig tajvaniakkal kutatja a rendszerökológián alapuló megoldásokat a fajok pusztulásának lassítása érdekében. Sokat
utazik: testben, lélekben és intellektuálisan egyaránt.

2019-05-15 24.hu, index.hu

Ha az időjárás jelenleg mást is mutat, de május közepén már igazán itt a strandszezon, küszöbön a balatoni nyaralások, ilyenkor kiemelt figyelem kíséri a tó vízminőségét. Ne feledjük azonban, hogy a Balaton nem egy óriási medence, hanem élő rendszer, amelynek egészségéhez minden apró részegységnek megfelelően kell működnie.

Ezt vizsgálta az MTA Ökológiai Kutatóközpont, Balatoni Limnológiai Intézete (BLI) az elmúlt időszakban, amelyről Jordán Ferenc igazgató és kollégái készítettek rövid összefoglalót. - 24.hu (05.15)
[A szokatlanul meleg tél ellenére is jó a Balaton vízminősége (05.15) index.hu]
https://index.hu/techtud/2019/05/15/a_szokatlanul_meleg_tel_ellenere_is_...

2019-05-15 Élet és Tudomány
Mindent a biodiverzitásról

...Magyar részről az MTA Ökológiai Kutatóközpont kutatói vettek részt a párizsi egyeztetésen, nevezetesen: Molnár Zsolt, a 40 koordináló vezető szerző egyikeként, Báldi András - aki több évig a szakmai vezető testület tagja volt - tudományos tanácsadóként és a kormánydelegáció szakmai képviselőjeként, valamint Török Katalin az IPBES mukidiszciplináris szakmai vezető paneljének tagjaként. A kormány részéről az Agrárminisztérium küldötteként Kőrösi Levente volt jelen. *TEGZES MÁRIA - Élet és Tudomány (05.15 - 5. oldal)

2019-05-15 Karc FM
A telefonnál dr. Molnár Zsolt - Karc FM

A telefonnál dr. Molnár Zsolt a Magyar Tudományos Akadémia Ökológiai Kutató Központjának kutató csoport vezetője. Három évvel ezelőtt mondta a világ 130 kormánya, hogy szeretnének kapni egy átfogó és megbízható értékelést arról, hogy hogyan változik a természet a földön. Hogyan változik, az hogy a természet mennyiben segíti az emberi életet. Ebbe a munkába összesen 150 szakember vett részt. A kormányok nagyon bölcsek voltak. - Karc FM (05.15-14:05 (hossza: 23 perc))

2019-05-15 webradio.hu, hir6.hu, tudomany.ma.hu, mti.hu, magyarnemzet.hu, hirado.hu, origo.hu, alfahir.hu, hajdupress.hu

Az MTA Ökológiai Kutatóközpontjának munkatársa annak kapcsán nyilatkozott, hogy egy minap közzétett átfogó ENSZ-jelentés előrevetíti: a következő évtizedekben a jelenlegi nyolcmillióból egymillió állat- és növényfaj kihalása fenyeget a Földön. A dokumentumot 145 kutató három éven át készítette. "Ez az első olyan átfogó értékelés, amely azt mondja, a tudomány nem elég ahhoz, hogy megmentsük a Földet és jól értékeljük a körülöttünk zajló természeti változásokat. - webradio.hu (05.15)
[Tudós, döntéshozó, helyi ember együtt döntsön a Földről (05.15) hir6.hu]

http://hir6.hu/cikk/147937/tudos_donteshozo_helyi_ember_egyutt_dontson_a...

[Nekik kellene dönteni a Földről (05.15) tudomany.ma.hu]

http://www.ma.hu/vilagvege/329721/Nekik_kellene_donteni_a_Foldrol

[Etnoökológus: Tudós, döntéshozó, helyi ember együtt döntsön a Földről (05.15) mti.hu]
[A tudomány nem elég ahhoz, hogy megmentsük a Földet (05.15) magyarnemzet.hu]

https://magyarnemzet.hu/belfold/a-tudomany-nem-eleg-ahhoz-hogy-megmentsu...

[Etnoökológus: Együtt döntsön a Földről tudós, döntéshozó, helyi ember (05.15) hirado.hu]

hirado.hu/tudomany-high-tech/zold/cikk/2019/05/15/etnookologus-egyutt-dontson-a-foldrol-tudos-donteshozo-helyi-ember

[Tudós, döntéshozó, helyi ember együtt döntsön a Földről (05.15) origo.hu]

https://www.origo.hu/tudomany/20190515-etnookologus-tudos-donteshozo-hel...

[Agymosás-veszély a köztévén!!! Egy "tudós" a klímaváltozásról beszélt (05.15) alfahir.hu]

https://alfahir.hu/2019/05/15/mta_okologiai_kutatokozpontja_kover_laszlo

[Ami még a migrációnál is durvább: a klímamigráció (05.15) hajdupress.hu]

http://www.hajdupress.hu/cikk/ami-meg-a-migracional-is-durvabb-a-klimami...

[A következő évtizedekben egymillió állat- és növényfaj kihalása fenyeget (05.15-06:46 (hossza: 8 perc)) MTV - Ma reggel]

A tudomány nem elég ahhoz, hogy megmentsük a Földet - gondola.hu (05.16)
https://gondola.hu/hirek/238458-A_tudomany_nem_eleg_ahhoz__hogy_megments...

Etnoökológus: Tudós, döntéshozó, helyi ember együtt döntsön a Földről - (05.16) ecolounge.hu
http://ecolounge.hu/nagyvilag/etnookologus-tudos-donteshozo-helyi-ember-...

2019-05-15 M1 Ma Reggel

Az IPBES globális kormányközi testületnek a természet állapotáról kiadott jelentése kapcsán volt az M1 csatorna vendége Molnár Zsolt 05.15-én. Mivel foglalkozik az etnoökológus? Azt vizsgálja, hogy a helyi tájban élő emberek pl. pásztorok tudása miben különbözik a könyvből tanult tudástól. Az IPBES szerint a tudomány önmagában nem elég a Föld megmentéséhez. A tudomány a világ alaptörvényeit keresi, viszont a helyi emberek sokkal mélyebben ismerik a tájat, amelyben élnek. A tudomány, a helyi tudás és a döntéshozók együttes tudása és egy asztalhoz ültetése adhat reményt egy új megközelítésre. A technológia túl gyorsan változik jelenleg, a bölcsességünk változása nem tud lépést tartani ezzel. A helyi tudás megőrzi a régi, akár több száz éves ismereteket és kiegészíti az új technológiák használatával.

Oldalak

Kapcsolódó oldalak: