MTA ÖK a sajtóban, médiában

Az MTA ÖK kutatóinak, rendezvényeinek és eredményeinek megjelenése a sajtóban vagy más médiában.

2019-07-19 hirmagazin.eu

..."A tigrisszúnyog Dél-Kelet-Ázsiában őshonos, de az elmúlt három évtizedben szinte az egész világon megjelent, ami a kereskedelem fellendülésének köszönhető.A szerencsebambusz azért jó hordozója, mert vízben áll, így ideális búvóhely a tigrisszúnyog számára" - magyarázta el a ripostnak dr. Soltész Zoltán biológus, a Magyar Tudományos Akadémia Ökológiai Kutatóközpontjának kutatója. Emellett a kamionok ponyváján megülő esővíz vagy a használt autógumik is tökéletes fészket biztosítanak neki. - hirmagazin.eu (07.18)

2019-07-17 hirbalaton.hu

"Fiatal biológusok mesélnek terepen és laborban, vízparton és fűzfák alatt halakról, kagylókról, egészen kicsi balatoni lényekről, bonyolult elektronmikroszkópokról, arról, hogy miért KELL tudnotok, hogy mit takar közelről az ökológia és hogy miként dolgoznak az ökológus kutatók az informatika korában!" - szól a beharangozója a tihanyi Balatoni Limnológiai Intézet nyílt napjának, amit 2019.július 19-én, pénteken tartanak. - hirbalaton.hu

2019-07-16 168ora.hu, fecsego.eu

..."A tigrisszúnyog Dél-Kelet-Ázsiában őshonos, de az elmúlt három évtizedben szinte az egész világon megjelent, ami a kereskedelem fellendülésének köszönhető.A szerencsebambusz azért jó hordozója, mert vízben áll, így ideális búvóhely a tigrisszúnyog számára- magyarázta el a Ripostnak dr. Soltész Zoltán biológus, a Magyar Tudományos Akadémia Ökológiai Kutatóközpontjának kutatója." Minden olyan mélyedésben, ami nem érintkezik a talajjal és összegyűlik benne egy kis víz, és a a szél belehord egy kis növényi törmeléket, kiválóan szaporodik a tigrisszúnyog" - magyarázta a biológus. [T:17] - 168ora.hu (07.16)

Halálos betegségeket terjesztő lények lakhatnak az egzotikus ajándékban, az MTA a lakosság segítségét kéri (07.16) fecsego.eu
http://www.fecsego.eu/2019/07/16/halalos-betegsegeket-terjeszto-lenyek-l...

2019-07-15 Új Dunántúli Napló
Viszkető probléma

...Az MTA illetékesei nemrég a korábbinál súlyosabb járványok kialakulására hívták fel a figyelmet; a trópusi területekről érkező fajok betegségterjesztő képessége komoly kockázatot jelent. Bár minket, egyszerű "donorokat" leginkább az önkéntelen véradással járó kellemetlenségek zavarnak, a probléma lehetséges súlyosabb következményei miatt megfelelő összefogásra lenne szükség. Sőt, mi is segíthetünk, hiszen az MTA Ökológiai Kutatóintézete várja a lakosság tigrisszúnyoggal kapcsolatos fotóit és észrevételeit. *Horváth L. Balázs balazs.horvath@mediaworks.hu - Új Dunántúli Napló (3. oldal

2019-07-15 #szabadonbalaton
#szabadonbalaton – A balatoni nádasok védelmében

A Balaton partját az ember az elmúlt másfél évszázadban az éppen aktuális igényei alapján nagymértékben beépítette és átalakította; így mára a tó természetes partja, parti növényzete a partvonal hosszának kevesebb, mint felén maradt meg…
.. A klímaváltozás és a fajok kihalása globálisan, de hazánkban is egyre sürgetőbb problémákat okoz. A természetes élőhelyek védelme nem csak a tá j fajgazdagságá ra van jó hatással, hanem a leghatékonyabb módja annak is, hogy megkössük a légkör növekvő szén-dioxid tartalmát, és így mérsékeljük a klímaváltozá s hatásait.
Miért fontos a nádas élővilága?
A Balaton táji jellegének, a víz tisztaságának megőrzése mellett a halak utánpótlása és a part védelme miatt.
Miért fontos a nádas élővilága?
A Balaton táji jellegének, a víz tisztaságának megőrzése mellett a halak utánpótlása és a part védelme miatt.
Mit kell nekünk tenni?
Hagyjunk fel a megmaradt természetes partszakaszok beépítésé-vel, és alkalmazkodjunk a korábbinál változatosabb vízálláshoz!
Az idén a Kék Szalag versenyen induló nevezők a rejtőzködő nádas teliholdba foglalt szeletét ábrázoló támogatói matricát kapnak. Ezt a vitorlájukra helyezve, a nádasok helyzetére „rávilágítva” kifejezhetik az üggyel való egyetértésüket.

Ha a Balatont a nádasaival és élővilágával együtt szereted, rakd ki
a #szabadonbalaton matricát, és ossz meg róla egy fotót!

2019-07-15 Szertár Podcast

Jordán Ferenc, az MTA Ökológiai Kutatóközpontjának Balatoni Limnológiai Intézetének igazgatója volt a mai Szertár Podcast adás vendége. Pontosabban én az övé. Tihanyban jártam a Balaton kutatók főhadiszállásán és beszéltünk mindenről, ami a Balaton – úgy, ahogy kevesen ismerik.

Jó hír viszont, hogy július 19-én, pénteken nyílt nap lesz, és ha Tihanyban jársz, te is megnézheted. bit.ly/2LmbYnU

Ne felejtsd el kitölteni az idei Szertár Podcast hallgatói felmérést: bit.ly/2xNvWyO

Korábbi balatonos adások:
Térinformatika nélkül a fák is csak titokban szunyókálnának bit.ly/2YTs8bh
Lehetne tanösvény 18 éven felülieknek is bit.ly/2Gdyc7p

2019-07-15 Klubrádió, A lényeg

Soltész Zoltánnal az MTA ÖK tudományos munkatársával készült interjú a Klubrádió A lényeg című műsorában. Egyelőre nem lehet tudni mennyi tigrisszúnyog van Magyarországon. Valószínűleg minden évben újabb polulációról van szó. Jelenleg a stabil szúnyog jelenlétet vizsgálják, ehhez kérik az önkéntesek segítségét.
A lényeg (2019. július 15., hétfő 18:00)
Hétfő 18:00

2019-07-15 Klubrádió, Vény nélkül (2019. július 15., hétfő 14:00)

...Hogy mennyire és mivel szennyezett a Duna, mi történik a folyóba kerülő gyógyszermaradványokkal és reális elképzelés-e a zöld gyógyszeripar, többek között ezekről beszélt dr. Zárai Gyula professzor, az MTA Ökológiai Kutatóközpont tudományos tanácsadója a Duna víztisztasága kapcsán rendezett beszélgetésen. A professzor először azt magyarázta el, hogy hogyan működik a szennyvíztisztítás. Címkék: mechanikai szűrés, biológiai fokozat, baktériumok felhasználása, degradáció elvégzése, szerves molekulák lebontása, fizikai folyamatok, szennyezők bontása, szerves mikroszennyezők eltávolítása, antibiotikumok, bakteriális fertőzés, rezisztens, szuperbaktériumok, hatástalan, evolúciós folyamat. - KlubRádió (07.15-14:07 (hossza: 21 perc))

2019-07-15 innoportal.hu

- A klímaváltozással több lesz a szúnyog, a kutatók a lakosság segítségét kérik például az ázsiai tigrisszúnyogokkal kapcsolatos információk gyűjtéséhez - mondta Garamszegi László, a MTA Ökológiai Kutatóközpontjának igazgatója. Az éghajlat melegedésével könnyebben áttelelhetnek a szúnyogpeték, lárvák, illetve kifejlett szúnyogok. Továbbá hamarabb kezdődik tenyészidőszak, a sok eső pedig a pocsolyák, állóvizek miatt kedvez a szúnyogok szaporodásának - tette hozzá a szakember. - innoportal.hu (07.15)

2019-07-15 ripost.hu

- ...A tigrisszúnyog Dél-Kelet-Ázsiában őshonos, de az elmúlt három évtizedben szinte az egész világon megjelent, ami a kereskedelem fellendülésének köszönhető.A szerencsebambusz azért jó hordozója, mert vízben áll, így ideális búvóhely a tigrisszúnyog számára" - magyarázta el a ripost-nak dr. Soltész Zoltán biológus, a Magyar Tudományos Akadémia Ökológiai Kutatóközpontjának kutatója. Emellett a kamionok ponyváján megülő esővíz vagy a használt autógumik is tökéletes fészket biztosítanak neki. - ripost.hu (07.15)

2019-07-12 hu.euronews.com

...A szakértő szerint is pozitív hatása lehet az akciónakKröel-Dulay György, az MTA ökológiai kutatóközpontjának tudományos főmunkatársa azt mondta: minél több fát ültetünk, annál inkább hozzájárulunk a légköri széndioxid megkötéséhez. "Ez önmagában nem fogja a problémát megoldani, de nagyon fontos komponens lehet abban a folyamatban, hogy próbáljuk csökkenteni a levegőben lévő szén-dioxid mennyiségét." A kutató szerint ha minden országban elindulna egy tömeges fatelepítés és megállítanák az erdők pusztítását, annak évek alatt már komoly és mérhető hatása lenne a Föld éghajlatára." - hu.euronews.com (07.12)

2019-07-12 balatontipp.hu

...Külön is figyelmükbe ajánlom a tihanyi Balatoni Limnológiai Kutatóintézet július 19-ei nyílt napját, ami az ismert okok miatt talán soha vissza nem térő lehetőség lesz. Összeállításunk most is két hétre szól, így a jövőhét végére, sőt az azt lövető napokra is már most megtervezhetjük programunkat. Külön is figyelmükbe ajánlom a tihanyi Balatoni Limnológiai Kutatóintézet július 19-ei nyílt napját, ami az ismert okok miatt talán soha vissza nem térő lehetőség lesz.A folyamatosan bővülő összeállításban egyes rendezvényeknél a címre kattintva megnyithatjuk a részletes program oldalát. - balatontipp.hu (07.12)

2019-07-12 veol.hu, duol.hu, feol.hu, szon.hu, vaol.hu, boon.hu, haon.hu, nool.hu, borsod24.com és sok más

...Specziár András, a MTA ÖK Balatoni Limnológiai Intézetének tudományos főmunkatársa néhány évvel ezelőtt beazonosított egy ilyen halat, amelyről a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. honlapján ez olvasható: "A folyami géb hímje tud ilyen fekete lenni ívási időben. Ilyenkor a hal morfológiája is kicsit megváltozik (mintha más faj lenne), például erősebbek lesznek az állkapcsok, ami a territorialitást segíti" - írta Specziár András. [T:18] - veol.hu (07.12)
[Fekete szörnyhalat fogtak a Balatonban (07.12) duol.hu]
[Fekete szörnyhalat fogtak a Balatonban (07.12) feol.hu]
[Fekete szörnyhalat fogtak a Balatonban (07.12) szon.hu]
[Fekete szörnyhalat fogtak a Balatonban (07.12) vaol.hu]
[Fekete szörnyhalat fogtak a Balatonban (07.12) zaol.hu]
[Fekete szörnyhalat fogtak a Balatonban (07.12) boon.hu]
[Fekete szörnyhalat fogtak a Balatonban (07.12) haon.hu]
[Fekete szörnyhalat fogtak a Balatonban (07.12) nool.hu]
[Fekete szörnyhalat fogtak a Balatonban (07.12) borsod24.com]
[Fantasy filmben is szerepelhetne a Balatonból előkerült halacska (likebalaton.hu) (07.12) hirbalaton.hu]
[Elképesztő fogás: fekete szörnyhalat fogtak ki a Balatonból (07.12) hellovidek.hu]
[Valami hátborzongató került elő a Balatonból (07.13) infostart.hu]
[Fekete szörnyhalat fogtak a Balatonban (07.12) bama.hu]
[Fekete szörnyhalat fogtak a Balatonban (07.12) beol.hu]
[Fekete szörnyhalat fogtak a Balatonban (07.12) heol.hu]
[Fekete szörnyhalat fogtak a Balatonban (07.12) kemma.hu]
[Fekete szörnyhalat fogtak a Balatonban (07.12) sonline.hu]
[Fekete szörnyhalat fogtak a Balatonban (07.12) szoljon.hu]
[Fekete szörnyhalat fogtak a Balatonban (07.12) teol.hu]
[Fekete szörnyhalat fogtak a Balatonban (07.12) baon.hu]
[Apró szörnyhal a horgon (07.13 - 6. oldal) Somogyi Hírlap]

2019-07-10 hazipatika.com

A klímaváltozással több lesz a szúnyog, ezért a kutatók a lakosság segítségét kérik például az ázsiai tigrisszúnyogokkal kapcsolatos információk gy?jtéséhez - mondta Garamszegi László, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Ökológiai... Az éghajlat melegedésével könnyebben áttelelhetnek a szúnyogpeték, lárvák, illetve kifejlett szúnyogok. Továbbá hamarabb kezdődik a tenyészidőszak, a sok eső pedig a pocsolyák, állóvizek miatt kedvez a szúnyogok szaporodásának - ismertette a szakember.

2019-07-10 solymaronline.hu

A Magyar Tudományos Akadémia egy honlapot hozott létre a tigrisszúnyog bemutatására és a lakossági észlelések gyűjtésére, a szúnyog-projekt itt érhető el. Az MTA kéri a lakosságot, hogy ha a honlapon leírt különleges szúnyogot észlelik, készítsenek róla fényképet a kutatók számára, vagy küldjék el magát az állatot a helyszín megjelölésével.

2019-07-10 greenfo.hu, hvg.hu]

...Dr. Földvári Gábor parazitológus az MTA Ökológiai Kutatóközpont tudományos főmunkatársa és csapata hosszú időn keresztül vizsgálta a Margitszigeten élő sünöket és a rajtuk élősködő kullancsokat. A margitszigeti vizsgálat során, a Magyarországon korábban még nem megfigyelt Hyalomma marginatum kullancsfajra is rábukkantak, amely Afrikában őshonos, és az úgynevezett krími-kongói vérzéses láz vírusát hordozhatja. [T:18] - greenfo.hu (07.10)
http://greenfo.hu/hir/ujabb-kullancsfaj-okozhat-sulyos-betegseget-magyar...

[Klímaváltozás nélkül ma háromból két embernek nem lenne Lyme-kórja (07.10) hvg.hu]

2019-07-09 Magyar ATV, KlubRádió, Napló, klubradio.hu

A klímaváltozással egyre több lesz a szúnyog, aki Magyarországon él, az utóbbi időben tudja, hogy milyen a szúnyoginvázió, a szaporodásukhoz a megfelelő élőhely, és a megfelelő meleg az elmúlt hetekben tökéletes volt, itthon 50 hazai fajta él, a műsor vendége Soltész Zoltán az MTA Ökológiai Központ tudományos munkatársa. Címkék: szúnyog, fecskék, klímaváltozás, csípős szúnyog, hazai faj - Magyar ATV (07.09-07:43 (hossza: 9 perc))
[A klímaváltozással több lesz a szúnyog is (07.09-08:49 (hossza: 7 perc)) KlubRádió]
[A klímaváltozással több lesz a szúnyog (11. oldal) Napló]
[Gumiabroncsban tenyészik a "migráns" szúnyog (07.09) klubradio.hu]

2019-07-08 babaszoba.hu, kozepsuli.hu, infostart.hu, kozszolgalat.hu, nogradhont.hu, keol.hu és sok más

A klímaváltozással több lesz a szúnyog - ...- mondta Garamszegi László, a MTA Ökológiai Kutatóközpontjának igazgatója az M1 aktuális csatornán vasárnap. Az éghajlat melegedésével könnyebben áttelelhetnek a szúnyogpeték, lárvák, illetve kifejlett szúnyogok. Továbbá hamarabb kezdődik tenyészidőszak, a sok eső pedig a pocsolyák, állóvizek miatt kedvez a szúnyogok szaporodásának - tette hozzá a szakember. A szúnyogok elleni védekezésben a lakosság azzal tehet a legtöbbet, ha nem hagyja a kertben a pangó csapadékot, öntözővizet, mert viszonylag kevés, vödörben, kerti edényekben, mélyedésekben hagyott vízből is sok szúnyog kelhet ki. [T:35] - infogyor.hu (07.08)
https://www.infogyor.hu/hirek/olvas/permalink:a-klimavaltozassal-tobb-le...

[A klímaváltozással több lesz a szúnyog (07.08) nogradhont.hu]
https://nogradhont.hu/aktualis/2019/07/a-klimavaltozassal-tobb-lesz-a-sz...

[Szakértő: a klímaváltozással több lesz a szúnyog (07.08) keol.hu]
https://keol.hu/orszag-vilag/szakerto-a-klimavaltozassal-tobb-lesz-a-szu...

[A klímaváltozással beözönlenek a betegségeket terjesztő ázsiai szúnyogok (07.08) makronom.mandiner.hu]
https://makronom.mandiner.hu/cikk/20190707_a_klimavaltozassal_beozonlene...

[Ezért van ennyi szúnyog itthon (07.08) vezess.hu]
https://www.vezess.hu/ferfiak/2019/07/08/ezert-van-ennyi-szunyog-itthon/

[A klímaváltozás miatt egyre több lesz a szúnyog (07.08) babaszoba.hu]
https://www.babaszoba.hu/articles/gyerek/A_klimavaltozas_miatt_egyre_tob...

[Megdöbbentő a számuk - Védekezni kell a szúnyogok ellen! (07.08) kozepsuli.hu]
https://kozepsuli.hu/megdobbento-szamuk-vedekezni-kell-szunyogok-ellen/

[A lakosságtól várnak segítséget a tigrisszúnyogok miatt (07.08) infostart.hu]
https://infostart.hu/belfold/2019/07/08/a-lakossagtol-varnak-segitseget-...

[Szakértő: a klímaváltozással több lesz a szúnyog (07.08) kozszolgalat.hu]
https://kozszolgalat.hu/szakerto-klimavaltozassal-tobb-lesz-szunyog/

[Van egy rossz hírünk: a klímaváltozással több lesz a szúnyog (07.08) nuus.hu]
https://nuus.hu/eletmod/egeszseg/0708/van-egy-rossz-hirunk-a-klimavaltoz...

[Mit tud a tigrisszúnyogról? (16. oldal) Észak-Magyarország]
[Az ázsiai tigrisszúnyog több tucatnyi betegséget terjeszthet - A lakosság segítségét kérik (07.08) agrarszektor.hu]
https://www.agrarszektor.hu/allat/az-azsiai-tigrisszunyog-tobb-tucatnyi-...

[A klímaváltozással több lesz a szúnyog (07.08) pharmaonline.hu]
http://pharmaonline.hu/cikk/a_klimavaltozassal_tobb_lesz_a_szunyog

[Több lesz a szúnyog (07.08-07:04 (hossza: 21 mp)) Petőfi Rádió]
[Több szúnyog lesz (07.08-06:00 (hossza: 19 mp)) Klasszik Rádió]

2019-07-08 magyarnarancs.hu
Gőzerővel folytatódik a szúnyogirtás az országban

MTA Ökológiai Kutatóközpont kutatójával, Soltész Zoltánnal beszélgettünk a lehetséges következményekről. A fővárosban és tövébbi 369 településen végeznek szúnyoggyérítést a héten. A héten a fővárosban és további 396 település belterületén, összesen 123 ezer hektáron folytatódik az országos szúnyoggyérítési program - tájékoztatta a végrehajtásért felelős Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője hétfőn az MTI-t. - magyarnarancs.hu (07.08)

2019-07-08 InfoRádió, babaszoba.hu

...Kiemelt jelentősége egy fajnak, a leggyakoribbnak van ezek közül, ez pedig a közönséges kullancs - mondta el a lapnak Dr. Földvári Gábor parazitológust, az MTA Ökológiai Kutatóközpont tudományos főmunkatársa. Akár országokat is átutazhat A közönséges kullancs önállóan nem képesek nagy távolságot megtenni, de a gazdaszervezetre kapaszkodva 3-4, de akár 10-12 napig is táplálkoznak, majd lepottyannak. Ez az idő elegendő lehet arra egy nagyobb testű emlősök esetén, hogy a kullancsok országnyi távolságokat tegyenek meg, míg madarakon utazva tengereken kelhetnek át. - babaszoba.hu (07.08)

[Afrikai vérzéses láz vírusát hurcoló kullancsot találtak egy sündisznón (07.08-17:20 (hossza: 3 perc)) InfoRádió]

Oldalak

Kapcsolódó oldalak: