Inváziós növényfajok hatása a növény-beporzó közösségekre

magyar
Fokozat szint: 
BSc
MSc
PhD
MTA ÖK témavezető: 
Intézet - hely: 
ÖBI Vácrátót

Az inváziós növényfajok domináns jellege által fajszegényebbé váló növényzet gyakran a beporzó közösségek diverzitásának csökkenését okozza. Ez az őshonos növényfajok és termesztett növényi kultúrák viráglátogatására, így a beporzásra és a terméshozamokra is negatív hatással lehet. Az inváziós növényfajok hatásában és a növény-beporzó közösségek válaszában azok tulajdonságaitól függő (jelleg-specifikus) eltérések lehetnek. Így a különböző inváziós növényfajok eltérően hathatnak a növény-beporzó közösségekre.

Kérdésünk, hogy az inváziós növények eltérő jellegei (pl. levél és virág morfológia, virágzási idő stb.) miként befolyásolják a növény és beporzó közösségeket. Ennek érdekében az elmúlt és a következő években 10+ inváziós növényfajt (pl.: selyemkóró, betyárkóró, kokárdavirág) vizsgálunk hasonló vizsgálati protokoll mentén, intenzív terepi vizsgálatok során. Összehasonlítunk elözönlött és nem elözönlött területeket, vizsgáljuk az inváziós fajok hatását a növény és beporzó közösségek fajszámára, taxonómiai- és funkcionális diverzitására. Keressük a kapcsolatot a növények és beporzók funkcionális jellegei és az inváziós növények által okozott közösség-szintű változások között.

A kutatást egy NKFIH (FK-17) pályázatból finanszírozzuk, ami lehetővé teszi a fent felsorolt projektek megvalósulását a 2017 utáni minimum négy terepi évben.

A projekten belül több témára is keresünk BSc-s, MSc-s szakdolgozókat és PhD ösztöndíjra pályázó hallgatókat.

Bármilyen felmerülő kérdéssel nyugodtan keressetek (először e-mailben)!
Szívesen mesélünk részletesebben a fenti témákról a témaválasztás előtt!