Közönségdíj a SCI-ndikátor tudománykommunikációs versenyen

A dunavirágot érintő ökológiai fénycsapda mindössze 3 perces bemutatásával Farkas Alexandra, a Duna-kutató Intézet fiatal kutatója lett a SCI-ndikátor verseny közönségdíjasa. A versenyen 12 fiatal vállalta, hogy a döntőre való felkészítésen az egyetemi képzésből hiányzó készségekre tesz szert, és megtanul közérthetően és szórakoztatóan beszélni tudományos területéről - úgy, hogy azt más szakma képviselője vagy egy laikus érdeklődő is megértse. A SCI-ndikátor döntőjébe jutott fiatalok március 30-án az Állatkert Csillagterében mutatták be, hogy mire jutottak az elmúlt hetekben filmes- és kommunikációs szakemberek segítségével.

A tudománykommunikációs versenyt természettudományi, műszaki, informatikai és matematika szakos hallgatók részvételével hívta életre a Nők a Tudományban Egyesület azzal a céllal, hogy segítse a fiatal kutatókat a komplex gondolatok közérthető megfogalmazásában, megnyerő átadásában. Miközben súlyosbodó probléma, hogy az ipar több százezer technológia-orientált szakemberben szenved hiányt, az oktatás nem vértezi fel a tudományos képzés során a szakembereket olyan készségekkel, amelyekkel a versenyszférában és a tudományos pályán érvényesülni lehet. Ezek közé tartozik a kommunikáció és a nyitottság más diszciplínák irányába. “A verseny hozadéka nemcsak az, hogy fiatal kutató lányok és fiúk kezébe eszközt adtunk önmaguk kifejezésére, hanem elősegítettük a nyitottságot egymás irányába. Különböző diszciplínák képviselői megismerték és megkedvelték egymást. Ez a tudományos érzékenyítés szép és fontos hozadéka a kezdeményezésnek.” - mondta el Szigeti Fanni, a Nők a Tudományban Egyesület ügyvezetője.

Az Év SCI-ndikátora Muhi Kristóf mérnök-informatikus lett, aki vakok és gyengénlátók részére készült dombornyomott Rubik-kockához készített képfeldolgozással működő mobil applikációt, amely a kirakáshoz vezető utat teszi elsajátíthatóvá hangos instrukciók segítségével. A győztes a verseny fővédnökének, Bogyay Katalin ENSZ-nagykövetnek meghívására részt vehet a Science for Peace rendezvényen New Yorkban, amelyet a Magyar Tudományos Akadémiával és Sumaya jordániai hercegnővel közösen szervez Magyarország Állandó ENSZ Képviselete. A második helyezett Takács Ádám fizikus lett, akinek területe a világunkat felépítő részecskék keletkezésének megértése, a harmadik pedig Solymosi Anita gépészmérnök, aki kutatócsoportjával egy alumínium-hab vázas motort fejlesztett ki. Mindketten kiutazást nyertek a római Maker Faire kiállításra a Nők a Tudományban Egyesület jóvoltából. Számos felajánlás érkezett az üzleti és akadémiai szférából is, így például 3 döntős, köztük Alexandra is elsajátíthatja a Google AdWords, az Analytics és a YouTube rejtelmeit elméletben és gyakorlatban gyakorlott Googlerektől, illetve elismert szakemberektől a Google Ground felajánlásában.