ÖKO-Sziget: Víz Világnapja Szigetmonostoron

Hangos gyerekzsivaj töltötte meg a Szigetmonostori Faluház és Klímaközpont udvarát a Víz Világnapja alkalmából március 21-22-én megrendezett harmadik ÖKO-Szigeten. A kétnapos programra 14 környékbeli település 15 iskolájából közel 1100 általános iskolás érkezett. A gyermekeket kötött és szabadon választható programokkal egyaránt várták, így mindenki korának és érdeklődésének megfelelően fejleszthette ismereteit a vizes élőhelyekről és élővilágról, illetve idén kiemelten a biológiai sokféleség csökkenéséről is. Lőrinczi István főszervező, az Ökológiai Művelődés elnöke mindvégig fontos szempontnak tartotta, hogy rendszerben mutassák be a napjainkban tapasztalható környezeti problémákat, hiszen azokat csökkenteni is csak rendszerben gondolkodva lehet.

Az MTA Ökológiai Kutatóközpont kiállításán a látogatók mikroszkópos megfigyelés és interaktív játékok során az inváziós növények terjedésével, a Dunában előforduló inváziós és őshonos állatfajokkal, az ökológiai táplálékhálózatokkal, a mintavételi eszközök használatával, valamint a dunavirágot érintő összetett ökológiai csapdával ismerkedhettek meg. A vácrátóti Nemzeti Botanikus Kert vizes élőhelyeit, kora tavaszi virágzó fáit és cserjéit kiállításon lehetett megtekinteni. A gyerekek szívesen és aktívan vettek részt a bemutatót követő rövid teszt kitöltésében is, ahol a legszerencsésebb helyes válaszadók családi és egyéni belépőt nyerhettek a botanikus kertbe.

Az esemény ünnepélyes megnyitóján az ÖKO-Sziget szakmai védnökét, prof. Vida Gábort képviselő Csányi Béla hidrobiológus, két Duna-expedíció vezetője kiemelte: a biodiverzitás csökkenése az ember őrületes tempójú bolygó-átalakító tevékenységének szomorú következménye. Hozzátette: Sajnos, nem jó állapotban adjuk majd át a bolygót az utódainknak, és a fiatal nemzedékeknek nagy felelősségük van abban, hogy a Föld állapota lehetőleg ne romoljon tovább. Ezért jók az olyan rendezvények, mint az ÖKO-Sziget, mert a fiatalok itt sok-sok információt kapnak a környezet állapotáról, a fenntarthatóságról, és ötleteket is arról, mit tehetnek ők a helyzet javítása érdekében.

Csatolt dokumentum: