Magyar–finn–osztrák kutatócsoport alvó fái az év legizgalmasabb tudományos hírei között

A New Scientist év végi összeállításában a gravitációs hullámok felfedezése, az AlphaGo történelmi győzelme és a három szülőtől származó gyerek mellé bekerült egy tudományos eredmény, melynek létrejöttében az MTA Ökológiai Kutatóközpont munkatársának is fontos része volt.

A kutatók infravörös lézerszkennerrel vizsgálták, mi történik a fák lombjával, ha leszáll az éj. A módszer ügyes megoldást adott több laboratóriumi és terepi problémára, így mesterséges hatásoktól mentesen tudták mérni az ágak mozgását az idő függvényében. Az ötméteres nyírfákon végzett vizsgálatok azt mutatták, hogy az ágak és levelek fokozatosan nyolc-tíz centimétert mozdultak lefelé az éjszaka folyamán. Napkelte előtt érték el a legalacsonyabb pozíciójukat, majd hajnalban néhány óra alatt visszatértek korábbi helyzetükbe. Az eredményről az mta.hu-n is beszámoltunk.
A jelenség pontos oka még nem ismert, azonban a növényi mozgások szoros összefüggésben vannak a sejtek víztartalmával és ezen keresztül az egész fa vízháztartásával, így ezek a mérések segíthetnek tisztázni e vízháztartás működésének jelenleg is fennálló kérdéseit.
„A kutatás folytatásaként több fafaj egyedeit vizsgáltuk a korábban alkalmazott módszerrel, hogy kiderítsük, mennyire általánosan fordul elő ez a jelenség a növényvilágban” – mondta el a kutatás magyar résztvevője, Zlinszky András, az MTA Ökológiai Kutatóközpont munkatársa. Újabb eredményeiket várhatóan 2017 nyarán publikálják.
Forrás: mta.hu
Kép: New Scientist - Getty images
A New Scientist cikke: https://www.newscientist.com/article/2088833-trees-seen-resting-branches...