LVIII. Hidrobiológus Napok Tihanyban

„Hosszú távú hidrobiológiai kutatások a Kárpát-medencében” címmel szervezték meg a Magyar Hidrológiai Társaság centenáriumi ünnepségeihez kapcsolódóan a LVIII. Hidrobiológus Napokat 2016. október 5-7 között az MTA ÖK Balatoni Limnológiai Intézetében. A rendezvényt a Magyar Hidrológiai Társaság Limnológiai Szakosztálya, az MTA ÖK Balatoni Limnológiai Intézete, és az MTA Veszprémi Területi Bizottsága közösen szervezte.

A témakiíráshoz kapcsolódóan plenáris előadások hangzottak el a Balaton, a Duna és a Tisza kutatás hosszútávú adatsoraihoz kapcsolódóan.
• Vörös Lajos: A Balatoni fitoplankton ötven éve (1965-2015)
• Grigorszky István, Abonyi András, Ács Éva, Dobosy Péter, Duleba Mónika, Hidas András, Kiss Keve Tihamér: A Duna fitoplanktonjának hosszútávú változása
• Borics Gábor, Boda Pál, Várbíró Gábor, Lukács Balázs: A Tisza és vízgyűjtője hosszú távú kutatásának eredményei és jövőbeli kilátásai

A rendezvényen ezen kívül további 26 előadás és 8 poszter-előadás anyaga került bemutatásra a 64 vendég számára.

A rendezvényen most is díjazták az előadókat. A Nemzeti Kulturális Alap legjobb előadás díját Márton Zsuzsanna (ELTE) nyerte „Kazahsztáni sós tavak ismeretlen prokarióta közösségei” előadásával. A Nemzeti Kulturális Alap legjobb poszter díjat Csitári Bianka (ELTE) nyerte „Nitrogéntartalmú vegyületek bakteriális átalakulásainak megismerése szikes tavainkban” poszterével.
A fiatal hidrobiológusok is kaptak díjakat, így Tihany Község Önkormányzat különdíját a "Balaton kutatásban elért kiemelkedő eredményekért" Simon Brigitta (Pannon Egyetem, Georgikon Kar) nyerte „A nád lebontási ütemének vizsgálata a Balaton és a Kis-Balaton területén” előadásával. Az Aranyponty Halászati Zrt. "A tavi ökoszisztémára is hatással lévő, felmelegedéssel kapcsolatos vizsgálata" díját Mucza Orsolya (Debreceni Egyetem) nyerte „Hasznosítási formák összehasonlítása a Felső-Tisza Vidék holtmedreiben a Cladocera fajösszetétel alapján” előadásával.

Gratulálunk a győzteseknek és köszönet támogatóinknak Tihany Község Önkormányzatának, az Aranyponty Halászati Zrt.-nek és a Nemzeti Kulturális Alapnak.
A következő, LIX. Hidrobiológus Napokat, szintúgy Tihanyban, 2017. október 4-6 között rendezik, és a mottója „A hidrobiológia helye a víztudományokban” témakör lesz.

Tóth Viktor