Az emberi tevékenység környezeti hatása, valamint az ezekkel összefüggő társadalmi konfliktusok komplex vizsgálata egy sekélyvizű tóhoz tartozó érzékeny földrajzi terület (a Balaton vízteste és déli vízgyűjtője) példáján

HU egyéb (TÁMOP-4.2.2.A-11/1/KONV-2012-0038, 2012 - 2015, Futó projekt)
A projekt fő vezetője: 
projekt menedzser: Dr. Sitányi László PhD; szakmai vezető: Dr. Marton István PhD
A projektet vezető intézmény: 
Kaposvári Egyetem
Rövid leírás: 

A projekt három fő kutatási területre irányul: (A) Balaton vízminőség (B) Természetvédelem és környezetgazdálkodás (C) Területhasználat.

Célok: 

Kutatási feladatunk elsősorban az A, és kisebb részben a B területhez kapcsolódik. Ennek értelmében kutatjuk a Balaton nyíltvízi zónájában, parti övében valamint a tó déli vízgyűjtőjének kisvízfolyásain a vízminőségi - fiziko-kémiai és biológiai jellemzőket, beleértve a magasabb rendű növényegyütteseket, makroszkópikus vízi gerincteleneket és halfaunát. Célunk még a vízminőség távérzékelése a külföldi kutatókkal közös megvalósításban a Balaton nyíltvízi területein és kiválasztott vízterekben. A projekt újszerűségét adja, hogy a természettudományi és társadalomtudományi kutatócsoportok eredményei nem csupán elszigetelten lesznek elérhetők, hanem a folyamathálózat mérnöki kutatócsoport részvételének köszönhetően komplex, környezeti és társadalmi információkra támaszkodó, ugyanakkor standardizált számítógépes modell megalkotásával az adott térséget leginkább leképező rendszer kerül majd kidolgozásra.

Kapcsolódó publikációk: 

2013

2009

Lajos Vörös, Andrea Mózes, Boglárka Somogyi (2009): A five-year study of autotrophic winter picoplankton in Lake Balaton, Hungary Aquatic Ecology 43 (3): 727-734.