A fák is alszanak, ugye?

Egy finn, osztrák és magyar kutatókból álló csoport új módszert dolgozott ki a fák alvómozgásának mérésére. A vizsgált fákról lézerszkennelés segítségével nagy pontosságú és részletességű modellt készítettek, és ezt az éjszaka folyamán óránként ismételték, így beigazolódott, hogy a fák levelei és ágai éjszaka akár 10 centiméterrel is lejjebb ereszkednek. „Kismértékű, de szisztematikus változást mértünk”, mondta el a kutatás vezetője, Eetu Puttonen, (Finn Geodéziai Kutatóintézet). „Öt méteres nyírfákon fokozatosan nyolc-tíz centimétert mozdultak lefelé az ágak és levelek éjszaka, és napkelte előtt érték el a legalacsonyabb pozíciójukat, majd hajnalban néhány óra alatt visszatértek korábbi helyzetükbe. Egyelőre nem tudjuk, hogy a nap „ébresztette fel” a fákat, vagy a saját belső ritmusuk, a naptól függetlenül.
Az esetleges külső hatások kizárása érdekében ugyanazt a mérést két, egymástól több, mint ezer kilométeres távolságban lévő fán is elvégezték, Ausztriában és Finnországban, az őszi napéjegyenlőség idején. A körülmények kedvezőek voltak, sem szél, sem harmat nem zavarta a munkát.
„A kronobiológia, vagyis az élőlények időbeli szabályszerűségeinek kutatása elsősorban a sejtek és molekulák szintjén vizsgálódik. Különösen a növények napi ritmusának sejt szintű genetikai hátterét tárták fel korábbi, tőlünk független kutatások; ugyanakkor az egész növény szintjén bekövetkező térbeli változások vizsgálatában áttörést hozhat az általunk kidolgozott módszer. Korábban is ismertük egyes fák, például az akác leveleinek alvómozgását, de nem feltételeztük, hogy ez más fajokra is kiterjed, az pedig, hogy az ágak is mozognak, különösen váratlan számunkra, bármennyire ésszerűnek tűnik utólag.” nyilatkozta a csoport biológusa, Zlinszky András (MTA Ökológiai Kutatóközpont Balatoni Limnológiai Intézet). „Ezt korábban azért nem mutatták ki, mert a növény alakjának változását laboratóriumban tartott kisebb növényeken nehezebb mérni, hiszen a várható elmozdulások is kisebbek; ráadásul a fényképezéshez használt fény megzavarhatja a növényi alvómozgásokat. Az általunk használt lézerszkenner infravörös tartományban dolgozott, és mindig csak egy néhány milliméteres pontot a másodperc törtrészéig megvilágítva tapogatta le a fák alakját. Néhány perc alatt nyolcmillió pontban, milliméter pontossággal mértük fel a fákat, így sikeresen igazoltuk az éjszaka során történt alakváltozásokat.”
A kutatásról nyílt hozzáférésű cikk jelent meg a Frontiers in Plant Science folyóiratban:
Puttonen, E., Briese, C., Mandlburger, G., Wieser, M., Pfennigbauer, M., Zlinszky, A., Pfeifer N. (2016). “Quantification of Overnight Movement of Birch (Betula pendula) Branches and Foliage with Short Interval Terrestrial Laser Scanning”. Frontiers in Plant Science, 7:222. doi: 10.3389/fpls.2016.00222.
és beszámolt róla a New Scientist Online is:https://www.newscientist.com/article/2088833-trees-seen-resting-branches...