Filmklub az Akadémián: Vad Szigetköz

2016. április–május folyamán újraindult a tudományos ismeretterjesztő filmklub az MTA székházában. A vetítések után az egyes tudományterületek szakértői segítenek eligazodni a felvetett kérdésekben – filmes szakemberek mellett akadémikusok, fiatal kutatók, az MTA kutatóintézeteinek munkatársai a filmklub vendégei. 2016. április 20-án Mosonyi Szabolcs Vad Szigetköz című filmjét vetítették, a vetítés utáni beszélgetés vendége a film rendezője és Guti Gábor ökológus, az MTA Ökológiai Kutatóközpont Duna-kutató Intézetének tudományos főmunkatársa volt.
375 négyzetkilométerével Magyarország legnagyobb szigete a Duna és a Mosoni-Duna által határolt terület. A Duna „szárazföldi deltájaként” is emlegetett térség növény- és állatvilága rendkívül gazdag és sokszínű, vizeiben egykor majdnem valamennyi hazai halfaj előfordult. Napjainkra az emberi beavatkozások következtében sokat változott a táj.
„A Szigetköz a hazai Dunának az egyik legérdekesebb területe, többszörösen szétágazó ágrendszer, rendkívül változatos élőhelyekkel. Szinte minden Magyarországon előforduló halfaj jelen van a területen” – mondta el Guti Gábor ökológus…. „A film több szempontból is nagyon tetszett. Egyrészt, mert nemcsak a természet sokféleségét mutatja be, hanem a változékonyságát is. Megjelennek benne a régi idők halai is, például a viza”….„A Dunának ezt az ágrendszerét eredetileg a folyó átlagosan 2000 köbméter másodpercenkénti vízhozama alakította ki. Időnként 8-10 ezer köbméteres árhullámok is átsöpörtek a területen, ami megmozgatta a mederanyagot, szigeteket hozott létre, ágakat szüntetett meg. A Duna elterelését követően csak a víz 20 százaléka érkezik meg a területre, ez a kis vízmennyiség pedig nem tudja a rendszert fenntartani” – figyelmeztetett a tájegység jelenlegi legfőbb problémájára Guti Gábor.
Forrás: mta.hu
Fotó:mta.hu
A filmklub a közösségi médiában https://www.facebook.com/mtafilmklub