Dunavirág a Tavaszi Szélben

A Doktoranduszok Országos Szövetsége 2016. április 15-17. között rendezte meg a doktoranduszok és fiatal kutatók számára meghirdetett XIX. Tavaszi Szél Konferenciát. Farkas Alexandra (az MTA ÖK Duna-kutató Intézet fiatal kutatója) és Száz Dénes (az ELTE Fizika Doktori Iskola hallgatója) 1. helyezést értek el a Biológiatudományi szekcióban a dunavirágot érintő összetett ökológiai csapdáról szóló közös előadásukkal.

Az előadásban bemutatták 2012 és 2015 között végzett megfigyeléseiket és terepi választásos kísérleteiket, melyeket dr. Kriska György (MTA ÖK Duna-kutató Intézet) és dr. Horváth Gábor (ELTE Biológiai Fizika Tanszék, Környezetoptika Laboratórium) témavezetésével végeztek. A kutatások során bebizonyosodott, hogy a dunavirág sötétedés utáni tömegrajzását nagymértékben befolyásolják a folyó felett átívelő hidak fényei. Vizsgálataikra alapozva azonban kidolgoztak egy természetvédelmi megoldást (egy fénysorompó kiépítését), mely megakadályozhatja a nőstények aszfaltra való petézését.

Az Óbudai Egyetemen megrendezett Tavaszi Szél Konferencián 47 szekcióban több mint 600 doktorandusz mutathatta be saját kutatási témáját illetve elért eredményeit a szakmai grémium, valamint minden érdeklődő számára egyaránt. Az esemény a fiatal magyar kutatók és doktoranduszok világtalálkozója is egyben, hiszen határon túlról érkező magyar hallgatók is képviseltették magukat. A konferencia fővédnöke Prof. Dr. Pálinkás József, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke volt.

Gratulálunk a nyerteseknek!

Farkas Alexandra Junior Templeton Fellow a Magyar Templeton Program támogatásában részesül, mely program a Templeton World Charity Foundation, Inc finanszírozásával valósul meg.