Az ÖK fiatal kutatója a Junior Templeton Fellow tehetségek között

A Magyar Tudományos Akadémia Dísztermében március 12-én ünnepélyes keretek között felavatták az első magyar Junior Templeton Fellow-kat, akikre egyéves, személyre szabott tehetséggazdagító folyamat vár. A többkörös vizsgálatsorozat eredményeként 20 ezer jelentkező közül 315 fiatal került be a Magyar Templeton Program tehetségei közé, köztük Kálmánczhelyi-Farkas Alexandra, a Duna-kutató Intézet fiatal kutatója is.

Az átütő kognitív képességekkel bíró tehetségek közül 217 a 10-19 éves és 98 a 20-29 éves korosztályból került ki. A program szakmai stábja hisz abban, hogy a kezdeményezés a hazai üzleti és tudományos élet fejlődésére szolgál, és segíti a jövő sikeres tudósait, üzletembereit és véleményformálóit. A szakértők szerint nem elég, hogy ezek a fiatalok egyenként is tehetségesek, óriási igényük van egy inspiráló, segítő közösségre, ahol együttes erővel nagyszerű dolgokra lehetnek képesek.

"A Magyar Templeton Program több szempontból is rendkívül jelentős: egyrészt új tehetségazonosítási és tehetséggazdagító módszertant dolgozott ki és bebizonyította, hogy a nemzeti tehetséghálózat segítségével célzottan meg lehet szólítani a kiemelkedő tehetségeket, másrészt erősíti a magyar tehetséggondozás, és ezzel az egész magyarság nemzetközi kapcsolatrendszerét, hírét és tekintélyét" - hangsúlyozta Csermely Péter, a Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetsége tiszteletbeli elnöke, a Magyar Templeton Program életre hívója.

A projekt szakmai vezetői az örömteli tanulás fontosságát tűzték ki célul, amelynek egyik fő szempontja, hogy a Fellow-kat a saját érdeklődésükhöz illeszkedő programok megtalálásában segítsék. Minden tehetség az érdeklődési körére szabott egyéni haladási tervet kap, ám saját felelőssége és döntése, hogy a különböző képzések, kutatási projektek, ösztöndíjak, tanulmányutak, szakmai és üzleti tanácsadási lehetőségek közül mely programokkal él majd. Az egyéni fejlesztések mellett a Fellow-k segítséget kapnak abban, hogy tevékenységük eredményes és előre mutató legyen a szűkebb és a tágabb környezetük számára egyaránt, így aktívan részt vehessenek a Föld fenntarthatóságát meghatározó kérdések megoldásában.

A Magyar Templeton Program honlapja: http://templetonprogram.hu/

Farkas Alexandra Junior Templeton Fellow a Magyar Templeton Program támogatásában részesül, mely program a Templeton World Charity Foundation, Inc finanszírozásával valósul meg.