Zöld hősök Assisi Szent Ferenctől Arnold Schwarzeneggerig

Megjelent Erdős László, az MTA ÖK ÖBI tudományos munkatársának könyve. A „Zöld hősök Assisi Szent Ferenctől Arnold Schwarzeneggerig” című kötet fő célja a környezeti mozgalmakhoz kötődő ismert személyiségeken keresztül széles olvasóközönség megszólítása, és az érdeklődők környezeti ügyekben való tájékozottságának és tudatosságának előmozdítása. Emellett azonban a szakmabeliek számára is sok érdekességet és új információt tartogathat.
A kötetben bemutatott személyek egy része világszerte jól ismert (pl. Jane Goodall, Dian Fossey, Al Gore, David Attenborough, Albert Schweitzer), más részük a nagyközönség számára talán kevéssé ismert, de szintén kimagasló jelentőségű alak (pl. Denis Hayes, Chico Mendes, Bruno Manser, Arne Naess, Henry Spira). Életük főbb állomásai mellett a könyv bemutatja gondolataikat, munkásságukat, főbb eredményeiket, és hozzájuk kötődő érdekes, izgalmas, sokszor vidám, máskor tragikus történeteket. Ezek mellett számos környezettörténeti, természetvédelmi biológiai, környezeti etikai témába is bepillantást nyújt a szerző. Az egyes fejezetek végén a legfontosabb magyar és idegen nyelvű irodalmak és főbb internetes oldalak megadása segíti a további tájékozódást. A 264 oldal terjedelmű kötetet rengeteg színes kép teszi teljessé.
A „Zöld hősök Assisi Szent Ferenctől Arnold Schwarzeneggerig” című könyv hasznos lehet mindazoknak, akik érdeklődnek a környezeti mozgalmak múltja és jelene, összefüggéseik és társadalmi vonatkozásaik iránt.