Nyitva álltak az Ökológiai Kutatóközpont kapui

Az MTA ÖK a Magyar Tudomány Ünnepéhez csatlakozva november 24-én „Tárt Kapukkal” várta százötven látogatóját. A Duna-kutató Intézet falai közt zajló rendezvény központi témája a vizekhez kapcsolódó ízeltlábúak élete volt, melyet filmvetítéseken, előadásokon, laborlátogatásokon és interaktív standokon keresztül ismerhettek meg az érdeklődők.

A rendezvényre érkezők ismeretterjesztő előadásokon hallhattak az Ökológiai Kutatóközpontban zajló olyan kutatásokról, mint a vizek táplálékhálózatainak szimulációja vagy az élőhely-rekonstrukciók hatásainak vizsgálata. A rendezvényen a vácrátóti Ökológiai és Botanikai Intézet kutatói is bemutatkoztak, a Nemzeti Botanikus Kert munkatársai pedig interaktív botanikával és kellemes illatokat teremtő gyógynövény-bemutatóval is várták az érdeklődőket.
Az egyik legnagyobb érdeklődés Kriska György (a Duna-kutató Intézet tudományos főmunkatársa és osztályvezetője) és Magyar László Gerinctelen gengszterek című, 22 perces térhatású filmjét övezte, mely a 2015-ös Nemzetközi Természetfilm Fesztivál legjobb 3D versenyfilm címét érdemelte ki. A filmet szemlélők közvetlen közelről, három dimenzióban szembesülhettek a csigapióca, az acsalárva, a víziskorpió és a botpoloska hátborzongató zsákmányszerzésével. Bemutatásra került Kriska György és az ELTE Videostúdió Hét vadász című – a szolnoki Nemzetközi Tudományos Filmfesztivál versenyprogramjába is bekerült – filmje is, mely hét víz alatt portyázó ragadozó rovarról és azok túléléséért folytatott mindennapi küzdelmeiről szól. A vetítések után a hallgatóság a filmek készítésének kulisszatitkaiba is betekinthetett a készítők személyes tapasztalatain és élményein keresztül.
A látogatók előtt nyitva álltak a Duna-kutató Intézet laboratóriumai is. Az érdeklődők betekinthettek egy Magyarországon csak itt megtalálható pásztázó elektronmikroszkóp működésének rejtelmeibe, mely akár egymilliószoros nagyításban is lehetővé teszi a nanoméretű élőlények vizsgálatát. Az őshonos fajokat kiszorító invazív rák- és halfajok némelyikét közvetlen közelről is megvizsgálhatták a látogatók az akváriumi bemutatókon, az udvaron pedig számos dunai mintavételezéshez használt eszközt is meg lehetett szemlélni. Az érdeklődők a makrofiton ökológiai laboratórium kutatásaival és a dunavirágot érintő összetett ökológiai csapdával is megismerkedhettek.

Kálmánczhelyi-Farkas Alexandra

Fotó: Potyó Imre