Kutatóhelyek Tárt Kapukkal 2015: Gerinctelen gengszterektől a táplálékhálózatokig

2014 novemberében sikeresen mutatkozott be az MTA ÖK Duna-kutató Intézet az új Karolina úti székházban (1113 Budapest, Karolina út 29.). Az Ökológiai Kutatóközpont 2015. november 24-én kedden ismét megszervezi a Kutatóhelyek Tárt Kapukkal rendezvényt, amelynek központi témája most a vizekhez kapcsolódó ízeltlábúak élete lesz.

A rendezvény során filmvetítéseken, előadásokon, laborlátogatásokon és standokon ismerkedhetnek meg a látogatók az MTA Ökológiai Kutatóközpont és a vácrátóti Nemzeti Botanikuskert érdekes kutatási témáival és a vizek élővilágával. Bemutatják az édesvizek rejtett életmódú gerinctelen lakóit, Kriska György, az MTA ÖK Duna-kutató Intézet osztályvezetője és Magyar László Gerinctelen gengszterek című, 22 perces térhatású filmjében, amely a gödöllői Nemzetközi Természetfilm Fesztivál technikai díjai közül a legjobb 3D versenyfilm címet érdemelte ki. A műben az édesvizek anyagforgalmában fontos szerepet betöltő élőlények általános bemutatásán túl a néző szembesülhet a csigapióca, az acsalárva, a víziskorpió és a botpoloska hátborzongató zsákmányszerzésével is. Bemutatásra kerül az ELTE Videostúdió A hét vadász című filmje is, mely a víz alatti világ legérdekesebb és legeredményesebb ragadozó rovarjairól szól.

A látogatók ismeretterjesztő előadásokat is hallgathatnak az ízeltlábúak poláros fénnyel végzett választásos kísérleteiről, a pollinációban kulcsfontosságú rovarcsoportokról, valamint a kétszárnyúak szerepéről az ökoszisztéma-szolgáltatásokban. Emellett nagyobb léptékű áttekintő előadás hangzik el a táplálékhálózatok szimulációjáról és az élőhely-rekonstrukciókról is. A nap folyamán a látogatók betekintést nyerhetnek az MTA ÖK Duna-kutató Intézet laboratóriumaiba, megismerkedhetnek a Dunában őshonos és invazív állatcsoportokkal, a nagy teljesítményű pásztázó elektronmikroszkóppal. A vácrátóti Nemzeti Botanikus Kert és a kutatóközpont munkatársai gyógynövény-bemutatóval, interaktív botanikával is várják az érdeklődőket.

Kérjük regisztráljon a rendezvényre a Magyar Tudomány Ünnepe eseményeinek honlapján:
http://mta.hu/esemeny_2015/?event=5272