I. ÖK Napok

Az MTA Ökológiai Kutatóközponthoz tartozó intézetek első közös szakmai rendezvényét, az „MTA ÖK Napok”-at, 2012. június 21-24. között rendeztük meg Tihanyban. A tudományos előadóülés fő célja volt, hogy kutatóink minél jobban megismerhessék egymás munkáját, ezzel is elősegítve a jövőbeli együttműködést.

Az első nap a csoportvezetők mutatták be munkatársaikat, aktuális kutatásaikat és eredményeiket. Változatos és érdekes témákról hallhattunk az ökológia számos szakterületéről és mindenki meggyőződhetett arról, hogy nemzetközi szinten is igen jelentős eredményeket tudunk felmutatni. A szakmai beszámolókat a készülő Tudományos Minősítési Szabályzat bemutatása és megvitatása követte. A késő délutánba nyúló program igazán oldott hangulatú kötetlen beszélgetéssel folytatódott. Megkóstolhattuk a Balaton-felvidék néhány jellegzetes borát, majszolhattuk mellé Julcsi messze földön híres pogácsáját. Előtte, közben és utána pedig a Balaton vize adott felüdülést az előadóüléstől szellemileg megfáradt kutatóinknak.

Második nap a fiatal kutatók számoltak be munkájukról. E kötetlenebb programon már több idő volt a kérdésekre is, ami remélhetőleg hasznára szolgált a „fiataloknak”. Péntek délután a szakmai program véget ért. Sokan elmentek, néhányan azonban maradtak még hétvégére is, a félsziget egy részletét bejáró kirándulásra, illetve fürdőzésre.

Reméljük a Rátótról és Gödről érkező munkatársaink otthonosan érezték magukat a
tihanyi intézetben; tihanyi munkatársainknak pedig köszönjük szépen a segítségét az ülés szervezésében és lebonyolításában (Erős Tibor írása alapján).