Kultúra – Ökológia – Botanika: a háromdimenziós Nemzeti Botanikus Kert

A kert, ahol nemcsak virágok nyílnak, hanem az ökológiai felelősségvállalás kapui is Dinamikus arculatváltáson megy keresztül napjainkban az ország leggazdagabb botanikus kertje. Az Ökológiai és Botanikai Intézet olyan eseményeket tervez a kutatóintézetet övező Nemzeti Botanikus Kertben, amelyek során természetközeli környezetben folyhat eredményes és hiteles ökológiai szemléletformálás. Biológusként tudjuk, hogy alapvető ösztönöket és érzelmeket élünk meg a természetben, amelyekhez a kutatók által tolmácsolt ökológiai tudással a természet iránti felelősségvállalásunk ébredhet fel hosszú álmából és erősödhet meg. Az ökológiai érzékenyítés élményszintű eseménysorozata indul útjára a Nemzeti Botanikus Kertben korunk urbanizációs népbetegségeit gyógyító, tudományos és kulturális programokkal. Pánik helyett objektív gondolkodást, kapkodás helyett a következetes felelősségvállalást, szorongás helyett tudás iránti vágyat szeretnénk a társadalom felé közvetíteni.

„Szeretnénk kimozdítani a gyerekeket a számítógép mögül, visszabillenteni a fiatalokat a természettől való elidegenedésükből, a természetet kedvelőknek összefüggéseket mutatni egy ökológiailag felelős látásmód elsajátításához, valamint széles körben ismerőssé tenni a tudományos gondolkodást és a kutatói szemléletet, hogy egyre több ember tájékozódjon hiteles forrásból, ha ökológiai kérdésekről gondolkodik” – emelte ki Garamszegi László Zsolt, az Ökológiai és Botanikai Intézet igazgatója.

A Vácrátóton található Nemzeti Botanikus Kert új vezetője, Zsigmond Vince és az Ökológiai és Botanikai Intézet tavaly áprilisában kinevezett igazgatója, Garamszegi László Zsolt a hagyományosak mellett új programokat tervez bevezetni az év folyamán.

A Kert a KÖB-ön (kert3) programsorozat a Kultúra, Ökológia és Botanika harmonikus egységére épít, mely a Nemzeti Botanikus Kert autentikus környezetében kibontakozva ad teret az aktív szellemi pihenésnek és felfrissülésnek. Az Intézet és a Nemzeti Botanikus Kert a régió egyik kiemelt tudományos és kulturális parkja kíván lenni a jövőben. Jelentős energiákat szeretne a fiatalok ökológiai tudásába és érzékenyítésébe is befektetni, valamint átjárható hídként működni a természet iránt elkötelezett művészek és tudósok között a társadalom többirányú művelése érdekében.

„A tudomány is és a művészet is jobbá, érthetőbbé, élhetőbbé akarja tenni a világot, ilyen értelemben a kettő nem különbözik egymástól. Korunk legnagyobb kihívása az ökológiai válság, amely minden korábbinál jobban összekapcsolja ezt a kétféle típusú gondolkodást” –összegezte Garamszegi László Zsolt biológus.

„A tudományos és az alkotóművészeti tevékenység, illetve az így születő alkotások bemutatása a botanikus kertekben olyan természeti és szellemi összefonódást, egyben az alkotások számára igényes és izgalmas bemutatási lehetőséget teremt, amely egyszerre képes a természeti szépség és benne a tudomány és a művészet iránt fogékony látogatók megérintésére, feléjük fontos ökológiai üzenetek közvetítésére„ – fejtette ki Zsigmond Vince, a Nemzeti Botanikus Kert vezetője a készülőben lévő programsorozat kapcsán.

Kert a KÖB-ön
• Az igazi szépség, a természet változatossága, a nyugalom és elmélkedés helyszíne, ahol csenddel és természettel frissülhet fel az ember.
• A nemzetközi tudományos közösségépítés, workshopok, kiskonferenciák, szakmai kurzusok helyszíne, amelyek elősegítik a magyar ökológusok és botanikusok, illetve gyűjteményes kerti szakemberek és munkájuk jobb megismerését szerte a világban.
• Csendes, elmélyült tudósbeszélgetések helyszíne egy-egy jelentős tudományos személyiség bevonásával – nem csak biológiáról – egy csésze finom tea mellett.
• A művészet és a tudomány összekapcsolásának helye, méghozzá a szabadban: kiállításokkal, koncertekkel, felolvasóestekkel, természetművészettel és open air garden-nel építünk hidat a két alkotóterület között.
• Ökológiai piknikek helyszíne, ahol előadunk és beszélgetünk a természetről a természetben – érdekesen.
• Nyílt tudományos napok keretein belül betekintést nyerhetünk a kutatóműhelyekbe, megmutatva, hogy hogyan gondolkodik és dolgozik a kutató, és hogy hogyan működik a modern ökológia a természetben, a laborban és a számítógépen.
• Ökológiai érzékenyítő túrákra ad alkalmat, amelyek nyitottá tehetik a fiatalokat a természeti örökség és a biodiverzitás védelme iránt. Mit tehetünk együtt és egyesével?
• Védett fajok sokaságát bemutató élő múzeum, élőgyűjtemény és magbank, a genetikai erőforrások, mint nemzetstratégiai tartalékok megőrzésének kiemelt fontosságú helye.

A Kert a KÖB-ön a környezeti problémákra kíván korszerű és közérthető válaszokat adni a kultúra és a tudomány segítségével, valamint az ökológiai összefüggések megvilágításával a botanikus kert nyújtotta élő és inspiratív térben.

Garamszegi László Zsolt, az Ökológiai és Botanikai Intézet igazgatója
Zsigmond Vince, a Nemzeti Botanikus Kert vezetője

Az Ökológiai Kutatóközpont sajtóanyaga