Első díjat nyert Kriska György filmje a Gödöllői Nemzetközi Természetfilm Fesztiválon

„A vízipók tényleg csodapók” című film nyerte el a Nemzetközi Természetfilm Fesztivál Gödöllő IV. Kárpát-medencei Filmszemle, Kárpát-medence Természeti értékei szekció Természetfilmek kategória 1. helyezését. A film írója és rendezője Dr. Kriska György az MTA ÖK Duna-kutató Intézet tudományos főmunkatársa.
A kétrészes mű látványos makroszkópos és élőhelyi felvételeken keresztül mutatja be az egyetlen víz alatt élő pókfaj rendkívül érdekes, akár azt is mondhatjuk, hogy mesés életmódját. A film a búvárpók teljes fejlődési periódusát bemutatja a petéből való kibújástól egészen az ivaréretté válásig. Ez az időszak kora tavasztól késő őszig tart, melynek végén a pókok kimásznak a vízből és egy üres csigaházban elrejtőzve telelnek át a parton. Tavasztól őszig a búvárpók élőhelye a tó és ennek sokszínű gerinctelen élővilága is folyamatosan átalakul. Ez lehetőséget ad arra, hogy a „főszereplő” szemszögéből nyerjünk bepillantást az állóvízi életközösség állandóan változó varázslatos világába. A búvárpókkal való ismerkedés során felbukkannak a rajzfilmsorozat valóságos mellékszereplői- csibor bácsi, rák apó, hátonúszó, tegzesek, vízicsigák, vízibolhák, kandicsrák, kérészlárva, szitakötőlárva, botpoloska is – amelyek hol közömbös lakótársakként, hol pedig zsákmányállatként, vagy veszélyes ellenfélként kapnak szerepet a búvárpók kalandos élettörténetében.
A film elérhető itt: https://filmdzsungel.tv/a_vizipok_tenyleg_csodapok/
A gödöllői Nemzetközi Természetfilm Fesztivál Természet- és környezetvédelmi vásárán 2019. május 24-26-án több programmal is jelen volt az MTA Ökológiai Kutatóközpont bemutató sátra, ahol az élő vízipókok iránt is nagy volt az érdeklődés.