Kutatóhelyek Tárt Kapukkal, ökológia a tudománykommunikáció fókuszában

Az idei évben, november 20-án ötödjére nyitotta meg kapuit az MTA ÖK Duna-kutató Intézete. A látogatók számára ebben az évben is lehetőség nyílt az előadások és filmek megtekintése mellett a laborok megismerésére.

Az előző évekhez hasonlóan a Karolina úti épület könyvtárában idén is munkatársaink előadásait hallgathatták meg az érdeklődők. A megnyitót követő délelőtti előadások során kiderült, milyen paktumot kötöttünk kórokozóinkkal, milyen eredményeket mutattak a balatoni gyógyszermaradvány felmérések, valamint betekintést nyerhettünk a táplálékhálózatok világába is. Délután balatoni ok-okozati összefüggésekről, a természet adta ökoszisztéma szolgáltatásokról, illetve olyan tudósokról halhattunk, akik zöld mozgalmak alapítói voltak, ezzel is felhívva a fiatalok figyelmét a kutatómunkák elengedhetetlen fontosságára. Az előadások sorozatait egy premier előtti filmvetítés zárta „A vízipók valóban csodapók” címmel. A kétrészes természetfilm főszerepét Bundás a búvárpók játszotta, aki a mindannyiunk által ismert vízipók csodapók valódi alakja. A film rendező-operatőre az édesvízi gerinctelenek nemzetközileg elismert kutatója, dr. Kriska György, az ELTE oktatója, az MTA ÖK Duna-kutató Intézet tudományos főmunkatársa, aki saját búvárpók tenyészetet hozott létre és erre alapozva több évig készített speciális akváriumi felvételeket a búvárpók életmódjáról 4K felbontásban.

A rendezvényre érkező biológia iránt érdeklődő, mintegy kilencven középiskolás diák az előadások mellett idén is betekintést nyerhetett az Intézetben folyó kutatásokba. Az érdeklődők összehasonlíthattak többek között az ezerszeres nagyítású fénymikroszkópos és az akár egymilliószoros nagyításra képes pásztázó elektronmikroszkópos felvételeket, megismerkedhettek a szennyvíztisztítás főbb lépéseivel, láthatták hogyan készül egy hínár metszet. Az előadások során szerzett ismereteikre alapozva kirakhattak egy vízi táplálékhálózatot, megtudhatták hogyan látják a vízi rovarok a világot, mikroszkóp segítségével megfigyelhettek vízi gerincteleneket és megismerkedhettek különböző mintavételi eszközökkel is. A rendezvény során a Kutatóközpont Ökológiai és Botanikai Intézete is bemutatkozott. Megismerkedhettek a vácrátóti Nemzeti Botanikuskert történetével és gyakori fa- és cserjefajok felismerésével tesztelhették botanikai tudásukat. Megismerhették a hazánkban előforduló legfontosabb idegenhonos özöngyomokat (inváziós fajokat), megvizsgálhatták a terméseiket, magjaikat akár sztereomikroszkóppal is és hallhattak-olvashattak arról, miért és hogyan kell ellenük küzdeni.

A megismert látnivalókról tesztkérdéseket lehetett kitölteni, a helyes megfejtők között botanikuskerti belépőket sorsoltak ki.