Magyarországon tanácskoznak a Kárpátok térséggel foglalkozó kutatói társadalom képviselői

Első alkalommal ad Magyarország otthont a Kárpátok térség tudományos konferenciájának a ”Tudomány a Kárpátokért” platform jegyében, melyen az Agrárminisztérium kiemelt témáit és az elért eredményeket Belánszky-Demkó Zsolt nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár ismertette.
Belánszky-Demkó Zsolt nyitó beszédében a magyar elnökség nevében méltatta a térség problémájával foglalkozó tudományos élet képviselőivel való eddigi együttműködést, továbbá hangsúlyozta a „Tudomány a Kárpátokért” platform további tevékenységének, valamint a Kárpátok térség védelmére és fenntartható fejlesztésére létrejött keretegyezményben lefektetett célok elérésének fontosságát.

Az agártárca helyettes államtitkára a konferencia során kiemelte a fenntartható mezőgazdaság és vidékfejlesztés, a környezetbiztonság és a klímaváltozáshoz való alkalmazkodás, továbbá a fenntartható fejlődésre irányuló szemléletformálás és az oktatás kérdésköreit. Utóbbi, kulcsfontosságú együttműködés előmozdítása érdekében 2019-ben a térségi oktatási gyakorlatot megismertető rendezvényt szervez Magyarország –jelentette be a helyettes államtitkár.

A Magyar Tudományos Akadémia Ökológiai Kutatóintézetének szervezésében megrendezett három napos konferencián a Kárpátok térséggel foglalkozó tudós és kutatói társadalom mintegy 120 képviselője találkozik a Kárpátok térségből és a térségen túlról. A tanácskozásnak köszönhetően számos tudományág szemszögéből megosztják eredményeiket és megfogalmaznak javaslatokat a további kutatási és gyakorlati tevékenységekre, valamint a döntéshozók számára.

A Kárpátok térség védelmére és fenntartható fejlesztésére 15 éve jött létre egy keretegyezmény, mely egy 7 ország széles területét lefedő kormányközi együttműködés. A keretegyezmény főbb területei a biológiai sokféleség és a táj védelme, a fenntartható erdőgazdálkodás, a mezőgazdaság és vidékfejlesztés, a klímaváltozáshoz való alkalmazkodás és a környezetbiztonság.

(Agrár Minisztérium Sajtóiroda)