Együttműködés a SZTAKI Párhuzamos és Elosztott Rendszerek Kutatólaboratóriumával

Az MTA ÖK Ökológiai és Botanikai Intézete hosszú távú stratégiai együttműködési megállapodást kötött az MTA SZTAKI Párhuzamos és Elosztott Rendszerek Kutatólaboratóriumával, amelynek célja az önkéntes résztvevők felajánlásain alapuló BOINC - SZTAKI Desktop Grid szolgáltatás és élenjáró technológia alkalmazása a BioVel projekt keretében tervezett Biome-BGC ökoszisztéma-modellező kutatások támogatására.

Az MTA SZTAKI a modellező alkalmazás "desktop grid"-re történő adaptálásához konzultációt, technológiát, szakértelmet és dokumentációt biztosít, hozzáférést biztosít a "grid User Support Environment" portálhoz és segíti a SZTAKI Desktop Grid használatát.

Az MTA ÖK ÖBI együttműködik a Biome-BGC modell "portolás" technológiai részleteinek tisztázásában, részt vesz az új alkalmazás hirdetésében és segít új önkéntesek toborzásában, erre eseményt szervez, amelyen demonstrálja a grid technológia előnyeit. Továbbá megosztja tapasztalatait a PERL munkatársaival és oktatást szervez az új infrastruktúra használatáról. Az eredmények tudományos publikálásakor hivatkozza a PERL vonatkozó cikkeit.

Az együttműködési megállapodást Prof. Dr. Kacsuk Péter MTA SZTAKI PERL Laborvezető és Dr. Báldi András MTA ÖK főigazgató írta alá. Kapcsolattartó személyek a PERL részéről Kovács József, az ÖBI (BioVel projekt) részéről pedig Horváth Ferenc.