Aktuális kutatások az MTA Ökológiai Kutatóközpontban - előadóülés Budapesten

A Magyar Biológiai Társaság Ökológiai Szakosztálya és a Magyar Ökológusok Tudományos Egyesülete 2012. január 12-én előadóülést tartott "Aktuális kutatások az MTA Ökológiai Kutatóközpontban – ökológia a természet és a környezetvédelem szolgálatában" címmel a Magyar Természettudományi Múzeumban, Budapesten. E rendezvény lehetőséget biztosított az újonnan megalakult MTA Ökológiai Kutatóközpont szakmai nagyközönség előtt történő bemutatkozására.

Az előadók a Kutatóközpont három intézetének kutatói, akik tájékoztattak folyamatban lévő kutatásaik eddigi eredményeiről és a további elérendő célokról.

A kutatói előadások előtt Báldi András, az MTA doktora, az MTA Ökológiai Kutatóközpont főigazgatója tartott tájékoztatót az újonnan megalakult Kutatóközpontról, annak előzményeiről és a jövőbeni tervekről, célokról.

Előadások:

Kertész Miklós: A genetikai és a tájszintű ökológiai diverzitás közötti összefüggések vizsgálata.

Czúcz Bálint és Somodi Imelda: Az éghajlati sérülékenységtől a potenciális vegetációig: élőhelyek elterjedési modellezése a MÉTA adatbázis alapján.

Schöll Károly: Planktonikus Rotatoria együttesek jellegzetes hidrológiai helyzetekben a Duna gemenci hullámterének víztereiben.

Kovács Eszter: Ökoszisztéma légzés kísérletes vizsgálata a Kiskunságban.

Takács Péter, Specziár András, Czeglédi István, Bíró Péter, Erős Tibor: A Marcal halfaunája a vörösiszap szennyezés után.

Zlinszky András, Mücke Werner, Lehner Hubert, Briese Christian, Pfeifer Norbert: Nádasok térképezése légi lézerszkenneléssel.