Átvette megbízólevelét az MTA Ökológiai Kutatóközpont megbízott főigazgatója

2012. január 1-jétől három korábbi intézet az MTA Ökológiai Kutatóközpontba egyesítve működik tovább. Az Ökológiai Kutatóközpont az MTA Ökológiai és Botanikai Kutatóintézetének és az MTA Duna-kutató Intézetének az MTA Balatoni Limnológiai Kutatóintézetbe integrálódásával jött létre. Az egy évre szóló megbízott főigazgatói kinevezést Báldi András, az MTA doktora ünnepélyes keretek között 2011. december 19-én vette át.

Határozott, de körültekintő döntésekre biztatta Pálinkás József azokat a főigazgatókat, akik 2012 január elsejétől az MTA új kutatóközpontjainak vezetésére kaptak megbízást. Az Akadémia elnöke stabil pénzügyi alapokon álló, az együttműködő és aktív kutatói közösségek számára vonzó akadémiai kutatóközpontok megvalósítását kérte a kilenc megbízott főigazgatótól.

"Az Akadémia történetének egyik legjelentősebb megújítási folyamata, az ésszerűbb és takarékosabb működést, valamint a koncentráltabb kutatási stratégiát szem előtt tartó átalakítás sokkal többet jelent egyszerű adminisztratív átszervezésnél" – hangsúlyozta a kinevezési okmányaik ünnepélyes átvételére egybegyűlt megbízott főigazgatók és gazdasági igazgatók előtt Pálinkás József. Az MTA elnöke az újonnan megbízott vezetők legfontosabb feladatai közül az egyes intézményeken belüli párhuzamosságok felszámolását, a nagyfokú önállóság megalapozását, valamint a gazdálkodás gyors, de ésszerű átalakítását emelte ki.

"Erőteljes jelenlét a nemzetközi kutatói térben, az ökológiának, mint a társadalmi jólét egyik fontos összetevőjének megismertetése idehaza" – foglalta össze két fontos célját Báldi András, az MTA Duna-kutató Intézete és az MTA Ökológiai és Botanikai Kutatóintézetének az MTA Balatoni Limnológiai Kutatóintézetbe integrálódásával létrejött Ökológiai Kutatóközpont megbízott vezetője. A megbízott főigazgató fontosnak nevezte az eddig meglehetősen elszigetelten működő intézmények közötti falak eltüntetését és elkerülhetetlennek mondta a különböző területek számára kapcsot jelentő kutatások irányába történő elmozdulást.

Eredeti cikk: www.mta.hu