Svigruha Réka

BLI Kísérletes Állattani Osztály
PhD hallgató (külsős)
svigruha.reka [at] okologia.mta.hu
Tevékenységi kör rövid leírása: 

A biomolekuláktól a viselkedésig: vízi modell állatok komplex válaszai progesztogén hatóanyagok rövid és hosszú távú terhelése során

Az ösztrogén és a progeszteron hormonok jelenlétét, mint endokrin rendszert károsító (EDC) hatóanyag, ng/L koncentrációtartományban mutatták ki a természetes vízmintákban (Richardson és Bowron, 1985). Az egyes progesztogének koncentrációja általában alacsony a környezetben, de a valóságban ezeknek a hatóanyagoknak egyidejű kombinált jelenléte figyelhető meg.A progesztogének bio-felhalmozódása gerinces és gerinctelen édesvízi fajokban már jól ismert (Liu et al., 2011). Ezekben a nem célzott fajokban a progesztogének befolyásolhatják az edogén hormonok szintjét és zavarhatják az endokrin rendszert, amely negatívan befolyásolhatja a reprodukciót, a fejlődést, a gaméták érését, megváltoztathatja a párosodási viselkedést, vagy a másodlagos szexuális nemi jellegeket (Orlando és Ellestad, 2014).
A kísérletes munkám célja, hogy megvizsgáljam a vízrendszerből kimutatott progesztogének zooplanktonra (pl. Daphnia sp.) és makrogerinctelenekre (Lymnaea stagnalis) gyakorolt komplex élettani hatásait kontrollált laborkísérletekben, krónikus kezelések után.
A kísérletek elvégzésével a következő kérdésekre keresem a választ: 1) vajon milyen növekedési változások figyelhetők meg a teszt állatok fejlődés során és 2) milyen viselkedési változások indukálhatók a progesztogén kezeléssel az állatokban? Vizsgálataim során krónikus kezeléseket végezek progesztogén hormonkeverékkel (progeszteron, levonorgestrel, drospirenon, gestodene).
Kísérleteimben a nagy mocsári csiga embrióival és felnőtt egyedeivel, valamint a Daphnia magna frissen kikelt egyedeivel dolgozom.

Tevékenység, kutatás címszavakban: 
progestin, vízi szervezetek, élettani hatás