MTA ÖK a sajtóban, médiában

Az MTA ÖK kutatóinak, rendezvényeinek és eredményeinek megjelenése a sajtóban vagy más médiában.

2018-07-18 M1 Kék Bolygó, MR1 Kossuth Rádió

Weiperth Andrással az MTA ÖK Duna-kutató Intézetének tudományos segédmunkatársával készült interjú az M1 Kék bolygó és a MR1 Kossuth Rádió Trend-idők délutáni műsorában. Bemutatásra került az MTA ÖK DKI-ban zajló több évre visszamenő kutatás, melynek központjában a vörös mocsárrák áll.

A TV riport az alábbi linken nézhető meg, a 10. perctől van szó az intézetben zajló kutatásról.
https://www.mediaklikk.hu/video/kek-bolygo-2018-07-16-i-adas-2/

A rádióműsor az alábbi linken hallgatható meg, itt 17:10-től hallható a kutatóval készült riport hanganyaga.
https://www.mediaklikk.hu/radio-lejatszo-kossuth/?date=2018-07-16_17-07-...

2018-07-17 blikk.hu, Blikk

...- Régen nagyon zavaros volt általában a Balaton, ám napjainkban a vízben lebegő algák, az úgynevezett fitoplanktonok már nem olyan sűrűek, így nem is teszik zöldessé a vizet - értékelte lapunknak G.Tóth László, a Balatoni Limnológiai Intézet munkatársa. - A Balaton tisztasága emellett annak is köszönhető, hogy magasabb a vízszint, ezért a hullámzás sem tudja annyira felkeverni a tavat - tette hozzá a szakember, aki szerint ilyen tartósan tiszta még soha sem volt a magyarok kedvenc tava, és attól sem kell tartanunk, hogy valaha visszatérnek a 70-es, 80-as évek áldatlan állapotai. - blikk.hu (07.17)
[Soha nem volt ilyen tiszta a Balaton (3. oldal) Blikk]

2018-07-16 faktor.hu, ) magyaridok.hu

Az állandóan magas vízszint miatt pusztulnak a nádasok a Balatonban , a vándorkagyló-invázió pedig a tó több őshonos faját kipusztította - mondta az Infostartnak Takács Péter, az MTA Balatoni Limnológiai Intézetének főmunkatársa. Az invazív fajok hatásaival kapcsolatban Takács a vándorkagyló esetét hozta fel példaként, amely "a 30-as években megjelent és pillanatok alatt kolonizálta a tavat, szétterjedt a teljes területen, és számos őshonos fajt kiszorított a területről." - faktor.hu (07.12)
[Az állandó vízszint klónjai (07.12) magyaridok.hu]

2018-07-14 magyaridok.hu, Magyar Idők (Melléklet - Lugas)

...Ács Éva, az MTA Ökológiai Kutatóközpont professzora szerint - aki 2003 óta vesz részt a kontinentális vizek minősítési munkájában - árnyalni kell a képet. A minősítés során az "egy rossz, mind rossz" elvet alkalmazzák. Azaz, ha egy, az ökológiai állapotértékelésnél figyelembe vett élőlénycsoport számára romlanak az életfeltételek, akkor az a víztest nem kaphat jó minősítést. A tiszavirág mennyisége egyebek mellett a folyó hidrológiai-morfológiai változásai/beavatkozások miatt esett vissza. *Ötvös Zoltán - Magyar Idők (07.14 - 21,22. oldal)

[Kifut a víz alólunk? (07.14) magyaridok.hu]

2018-07-13 Heves megyei Hírlap
Jobban vigyázhatnánk legnagyobb kincsünkre

Ezzel összefüggő kérdéseinket eljuttattuk a Magyar Tudományos Akadémia Tiszakutató Osztályának. Legtöbbünknek természetes az otthonunkban folyó egészséges ivóvíz. Nem vigyázunk rá eléggé - - Megyénk két ivóvíz-szolgáltatója garantálja az egészséges, jó minőségű csapvizet - - *Barta Katalin katalin.barta@mediaworks.hu Barta Katalin katalin.barta@mediaworks.hu - Heves megyei Hírlap (1,2. oldal)

2018-07-12 az ausztrál ABC National Radio

Excuse me tree, are you asleep? on Blueprint for Living - Separate stories podcast

with Hilary Harper on RN - Saturday 30th June

In an experiment using laser scanners, scientists studied the day time and night time patterns of trees.

Az ausztrál ABC National Radio interjút készített Zlinszky Andrással az MTA ÖK Balatoni Limnológiai Intézet kutatójával az alvó és pulzáló fák jelenségéről. Az interjú hossza 7,5 perc.

2018-07-11 infostart.hu/InfoRádió
A Balaton gondjai: vándorkagyló-invázió és pusztuló nádas

Pusztulnak a nádasok a Balatonon, ezért az állandó vízszint a felelős, a vándorkagyló-invázió pedig számos őshonos fajt kipusztított - tudta meg az InfoRádió Takács Pétertől, a Balatoni Limnológiai Intézet főmunkatársától. Hajlamosak elfelejteni az emberek, hogy a Balaton egy bonyolult élő rendszer, nem egy medence - mondta Takács Péter, a Magyar Tudományos Akadémia Ökológiai Kutatóközpontjának főmunkatársa. Bővebben... - hirbalaton.hu (07.10)

2018-07-11 karcfm.hu

Az elmúlt húsz évben a Balaton vízminősége példaértékű javuláson ment keresztül, és ez a kedvező állapot idén is folytatódik - mondta a Karc FM Spájz műsorában G.-Tóth László professzor. Az MTA Ökológiai Kutatóközpont, Balatoni Limnológiai Intézet igazgatója hozzátette, hogy idén a korán beköszöntött nyár miatt a megszokottnál hamarabb lehetett már fürdeni a magyar tengerben. Farkas [...] - The post Kiváló a Balaton vízminősége (Spájz 2018. 07. 11.) appeared first on Karc FM 105,9. - - karcfm.hu (07.11)

2018-07-11 Magyar Idők
Az állandó vízszint klónjai

Tóth Viktor, az MTA Ökológiai Kutatóközpont Balatoni Limnológiai Intézet munkatársa nem aggódik a nádasok minősége miatt, de szerinte időnként szükség lenne a nádas kiszáradására. A balatoni nádas számos okból meghatározó jelentőségű. Fontos szerepe van a tavi anyagforgalomban, a vízminőség- védelemben, emellett a partvonalat védő funkciója is kiemelkedő. Az ökológus számára legalább ilyen jelentőségű a faji sokszínűség biztosítása. Ötvös Zoltán - Magyar Idők (16. oldal)

2018-07-11 Magyar Narancs
Orrba, szájba

Ilyenkor az MTA Tihanyban található Balatoni Limnológiai Intézetének kutatói igyekeznek megnyugtatni a közvéleményt, hogy higiéniai szempontból veszélytelen és hamar eltűnő, lebomló anyag került a vízbe (azért a legtöbbünk ettől még undorodik a szürkén habzó vízbe merülni). - Az árvaszúnyog nőstények gondos anyukák: a víz felszínére vagy az abból kiálló tárgyakra, növényekre rakják petéiket, az ebből kikelt lárvák viszont már a vízben úszkálnak. Barotányi Zoltán - Magyar Narancs (27,28. oldal)

2018-07-11 Kertészet és Szőlészet
Dísznövényvizsgálók

...A második napon a résztvevők a Magyar Tudományos Akadémia Nemzeti Botanikus Kertjébe, Vácrátótra látogattak, ahol szakmai előadásokat hallgattak. A botanikus kert történetéről és gyűjteményéről Kása Géza osztályvezető, az intézmény vezetője tájékoztatta a nemzetközi csoportot. Pernesz György, a Nébih NKI osztályvezetője a hivatal szervezetéről és fajtakísérleti tevékenységéről szólt, míg az ott zajló dísznövénykísérleteket témavezetőként e sorok szerzője ismertette. Márkné Deák Szilvia, Nébih NKI Kertészeti Növények - Kertészet és Szőlészet (07.11 - 24. oldal)

2018-07-10 borsonline.hu

...A félidei állásból általában nem lehet megmondani a végeredményt - érzékeltette egy hasonlattal a helyzetet a Magyar Tudományos Akadémia Balatoni Limnológia Intézetének tudományos főmunkatársa. - Tóth Viktor szerint leghamarabb az év végén lehet visszatérni a kérdésre, addigra - a nyár végi állapotok ismeretében - többet lehet tudni. - Nincs panasz - A limnológus szerint a fürdőzőknek azért sem kell tartaniuk a hínártól, mert a forgalmas strandokon kitapossák ők maguk. - borsonline.hu (07.10)

2018-07-09 Bors
VALÓBAN HÍNÁROSABB A BALATON?

A félidei állásból általában nem lehet megmondani a végeredményt - érzékeltette egy hasonlattal a helyzetet a Magyar Tudományos Akadémia Balatoni Limnológia Intézetének tudományos főmunkatársa. Tóth Viktor szerint leghamarabb az év végén lehet visszatérni a kérdésre, addigra - a nyár végi állapotok ismeretében - többet lehet tudni. Nincs panasz - A limnológus szerint a fürdőzőknek azért sem kell tartaniuk a hínártól, mert a forgalmas strandokon kitapossák ők maguk. - Munkatársunktól - Bors (11. oldal)

2018-07-09 nlcafe.hu

Vácrátóti botanikus kert Tudod melyik a legnagyobb magyar botanikus kert? Nem? Igazán kár. Akkor valószínűleg még nem is jártál ott. Pedig a Vácrátóti botanikus kert az ország leggazdagabb botanikus kertje, 27 hektáron 13 ezer növényfajt mutat be. A romantikus stílusban megálmodott parkot a 19 század végén alapította Vigyázó Sándor gróf. Van ott gyönyörű kis vízimalom, vannak műromok, tavak, vízesések, sőt még barlangszerű alagutak is. - nlcafe.hu (07.09)

2018-07-09 hirbalaton.hu

A természetes fürdővizek ökológiai vízminőségének mérőszáma, a vízben lebegő algák mennyisége, illetve összetétele szintén erről tanúskodik- számolt be honlapján az MTA Ökológiai Kutatóközpont Balatoni Limnológiai Intézete. A természetes fürdővizekről rendelkező hazai szabályozás értelmében a Bővebben... Példaértékű javuláson ment keresztül az elmúlt húsz évben a Balaton vízminősége és ez a kedvező állapot idén is folytatódik. - hirbalaton.hu (07.06)

2018-07-09 napi.hu, nyugat.hu, index.hu, infostart.hu, Somogyi Hírlap

Hajlamosak elfelejteni az emberek, hogy a Balaton egy bonyolult élő rendszer, nem egy medence - mondta Takács Péter, az MTA Ökológiai Kutatóközpontjának főmunkatársa a rádióban.Vannak olyan élőlények, amelyek nem őshonosak a területen, és mégis robbanásszerűen szét tudnak terjedni. Ilyen a vándorkagyló, amely a harmincas években megjelent és pillanatok alatt kolonizálta a tavat, szétterjedt a teljes területen, és számos őshonos fajt kiszorított a területről. [T:9] - napi.hu (07.09)
[Pusztul a nádas a Balatonon (07.09) nyugat.hu]

[Bajban vannak a balatoni nádasok (07.09) index.hu]

[Gondok vannak a Balatonnal (07.09) infostart.hu]

[Az állandó vízszint okolható a balatoni nád pusztulásáért (3. oldal) Somogyi Hírlap]

2018-07-07 qubit.hu

Az asztrobiológia Szent Grálja, hogy életet találjon a Földön kívül. Elsősorban persze intelligens életet szeretnénk találni, mert egyedül érezzük magunkat az univerzumban, de ha ez nem jön össze, akkor bármilyen élet megteszi. Jelenleg viszont ott tartunk, hogy olyan bolygókat keresünk, amelyeken elképzelhető az élet, illetve komplex szerves molekulákra vadászunk.

Az élet keresésének fókuszában a Mars áll. Viszonylag közel van, felszínén valaha biztosan volt folyékony víz, és most sem zárható ki, hogy van rajta élet. A Mars az év nagy részében igen zord vidék (−63 °C az átlaghőmérséklet); a bolygó ritkás, szén-dioxidból álló légköre nem tudja megtartani a meleget. A Mars tengelye a Földéhez hasonlóan kissé dőlt, így vannak rajta évszakok. Ezt azt jelenti, hogy nyáron melegebb, télen viszont hidegebb van. Nyaranta, nappal akár 20 °C is lehet a felszínen, bár az esték továbbra is borzasztóan hidegek. De számít-e az, hogy néha egészen meleg van, ha különben kifejezetten fagyos az időjárás?

A szerző az MTA - ELTE Elméleti Biológiai és Evolúciós Ökológiai Kutatócsoport főmunkatársa. - qubit.hu

2018-07-07 MTA, Napló
Nyílt napon mutatkozik be az MTA Balatoni Limnológiai Intézete

Kontra György (műsorvezető): - És aki hajóra, illetve kompra száll, az ellátogathat például Tihanyba, és ott a Balatonban élő halakat és más élőlényeket, valamint a laboratóriumi munkát is bemutatják ma a Magyar Tudományos Akadémia nyílt napján. Az egész napos program célja az, hogy az érdeklődők megismerhessék, milyen munkát végeznek a kutatók a félszigeten. Tihanyból Herendi Gábor tudósított. Herendi Gábor (tudósító): - Tihanyban vagyunk, a tihanyi limnológiai kutatóintézet telephelyén, ahova már most nagyon sokan érkeztek, hogy megismerjék egy kicsit tudományos szemmel is a Balaton élővilágát. [T:29] - MTV (07.06-10:25 (hossza: 4 perc))

[A tókutatók különleges munkája (1,3. oldal) Napló]

Nyílt napot tart a Balatoni Limnológiai Intézet Harangozó Éva kérdezte Takács Pétert. Címkék: állatfaj, biológia, nádas. - InfoRádió (07.06-10:38 (hossza: 3 perc))

2018-07-06 M1 Ma délelőtt

A Balatoni Limnológia Intézet Nyílt Napján interjú készült dr Takács Péter tudományos főmunkatárssal a Balaton élővilágáról és a Nyílt Nap programjáról. Elhangzott az M1 Ma délelőtt című műsorában. Az InfoRádió részére is készült interjú.

2018-07-04 tudomany.ma.hu, gardenista.hu, haziallat.hu, ma.hu, és más

...A Balaton élővilágával és annak kutatásával ismerkedhetnek meg az érdeklődők a Magyar Tudományos Akadémia Ökológiai Kutatóközpont Balatoni Limnológiai Intézetének pénteki nyílt napján Tihanyban - közölte a szervezet tudományos főmunkatársa az MTI-vel. Takács Péter elmondta: az érdeklődő gyermekek és felnőttek a tihanyi limnológiai intézet parkjában a parti öv halaival - például süllővel, csukával vagy balinnal -, valamint a szemmel látható úgynevezett makrogerinctelen szervezetekkel és a terepi vizsgálatok során használt eszközökkel ismerkedhetnek meg pénteken 9 és 16 óra közt. - tudomany.ma.hu (07.03)

[A Balaton élővilágának kutatásával ismerkedhetsz Tihanyban (07.03) gardenista.hu]

[A Balaton élővilágának kutatásával ismerkedhetünk Tihanyban (07.03) haziallat.hu]

[A Balaton él~ovilágának kutatásával ismerkedhetnek az érdekl~od~ok Tihanyban (07.03) ma.hu]

[Pénteken kitárulkozik a Balaton élővilága (07.03) barcsihirek.hu]

Nyílt nap a limnológián - Napló (16. oldal)

Oldalak

Kapcsolódó oldalak: