Média

2020-05-25 24.hu

Bruno Manserről Dr. Erdős László ökológussal, az Ökológiai Kutatóközpont tudományos munkatársával, a Mansert is szerepeltető Zöld hősök. Assisi Szent Ferenctől Arnold Schwarzeneggerig című könyv szerzőjével beszélgettünk. Bár hazánkban kevéssé volt ismert, nyugaton ikonnak számított, eltűnése lázba hozta a közvéleményt. Meggyilkolták? Elrabolták? Baleset érte? Öngyilkosságot követett el? Netán önszántából tűnt el örökre barátai, családja és a nyilvánosság elől? Máig rejtély. A nyugati sajtóban White Tarzanként (itthon néhol svájci Tarzanként) emlegetett férfi életéről két könyv és egy film is készült, a trópusi esőerdők megóvása pedig talán még aktuálisabb, mint 20–40 éve volt.

2020-05-24 infostart.hu, InfoRádió, greenfo.hu

A Földön jelenleg is zajlik a hatodik kihalás, a növény és állatfajok rohamos eltűnése a bolygóról.8 millió növény-, rovar- és állatajból mára 1 milliót a kihalás fenyegetaz ENSZ ökológiai sokféleséget vizsgáló jelentése szerint, amennyiben nem változik a fejlődésünk fő iránya.Jávai tigris, japán óriásfóka, keleti puma, sötét tengerparti veréb, aranyvarangy - csak néhány faj, amely már örökre elveszett a Föld színéről.A bolygó háromnegyede erőteljes emberi behatás alatt áll,- hívta fel a figyelmet az InfoRádióban Báldi András, a Magyar Tudományos Akadémia Ökológiai Kutatóközpontjának munkatársa.A tudósok hatodik kihalásnak nevezik az ember okozta folyamatot.

2020-05-24 24.hu, greenfo.hu, origo.hu, hirado.hu, hellovidek.hu, boon.hu

A tiszavirág állományának 95 százaléka eltűnt Európából. Igazi hungarikum-faj, de érdemi beavatkozások nélkül valószínűsíthető az állomány összeomlása.A Hungarikum Bizottság 25. jubileumi ülésén a hungarikumok közé emelte a csíksomlyói pünkösdi búcsút és a kegyhelyet, a klasszikus magyar szablyavívás hagyományát és a tiszavirágzást. Utóbbi közismerten egy kérészfaj látványos rajzása, a tiszavirág 400 éve még egész Európában elterjedt volt, ma pedig a legveszélyeztetettebb kérészfaj. A megfelelő élőhelyeken kialakuló telepekben néhány folyamkilométeren milliós számban élhetnek tiszavirágok – idézi az Ökológiai Kutatóközpont közleménye Dr Lengyel Szabolcsot, a központ tudományos főmunkatársát.

2020-05-23 RTL KLUB - Fókusz
Előre megmondta - Jordán Ferenc az RTL Klub Fókuszban

Már tavaly megjósolta a járványt és a jövőre nézve sem ígér túl jókat a magyar tudós. Miért nem hiszünk a jelekben, vagy épp miért nem hallgatunk rájuk? Durván hangzik, de szinte már ideje volt ennek a világjárványnak, annyira sokat tett érte az emberiség. És ez olyan, mint a pillangóhatás, minden mindennel összefügg. De hogyan lehet az eldobott műanyag zacskótól egy világot lebénító járvány? Címkék: Jordán Ferenc, Balatoni Limnológiai Intézet, Tihany, Daniel Brooks, Paul Erlich, Population bomb, Barabási Albert László, járvány, vírus

2020-05-23 Kossuth Rádió Hajnaltáj

A gyógyszer maradvány hatóanyagokat a szennyvíztisztítás nem tudja eltávolítani, a kis vízfolyások mentén ezek az anyagok a Balatonba is bekerülnek - mondta el Maász Gábor a Balatoni Limnológiai Intézet kutatója. Ennek a mértéke a Balatonban teljesen átlagos, más Nyugat-európai tavakhoz hasonló, az emberekre ilyen mértékű szennyezőknek nincs egészségügyi kockázata. A kutatók azt is vizsgálják, hogy a Balaton élővilágára pl. a vízi csigára milyen hatással vannak ezek a hatóanyagok.

2020-05-22 hirbalaton.hu

A tihanyi limnológiai kutatóintézet két kutatója a vízminták elemzését követően összefoglalót írt a május 18-án Balatonalmádiánál észlelt, majd egy napra rá már el is tűnt, több hektárnyi algásodásról, amit alább változtatás nélkül közlünk. A jelenség ismétlődése miatt további, célirányos vizsgálatot javasolnak.
Vörös Lajos kutató a hirbalaton.hu-nak jelezte, a további oknyomozó kutatáshoz fontos lenne több információ arról, hogy a tó más területein jelentkezett, illetve jelentkezik-e ez a fajta algavirágzás. Ezért kérjük olvasóinkat, vegyünk részt a kutatómunkában: aki bárhol tapasztal ilyet, az jelezze az info@hirbalaton.hu email címen, és lehetőség szerint fotózza is le a jelenséget!

Oldalak