Biome-BGC ökoszisztéma modellezés

A BioVeL – Biome-BGC ökoszisztéma modellezés célja a szárazföldi ökológiai rendszerek (erdők, rétek, mezőgazdasági kultúrák ...) működésének minél pontosabb becslése. Elsősorban a szénforgalom és a vízháztartás folyamatait tudjuk valós és feltételezett körülmények között szimulálni, "percek alatt" évtizedeket, évszázadokat visszapergetve vagy előreléptetve az időben.

A számítások segítségével vizsgálni tudjuk az ökológiai rendszerek változó körülményekre adott reakcióját és tűrőképességét. Becsülni tudjuk továbbá az egyébként igen nehezen mérhető ökoszisztéma szolgáltatások mértékét és tájbeli mintázatát.

A projekt hozzásegít bennünket ahhoz, hogy jobban megértsük a növényzet, az emberi tájhasználat és az éghajlatváltozás kölcsönhatásait, a köztük levő visszacsatolási mechanizmusok jelentőségét és erősségét, hogy bölcsebb döntéseket hozhassunk.

A Biome-BGC version 4.1.1 a Montanai Egyetem Numerical Terradynamic Simulation Group (NTSG) terméke. Ennek a Max-Planck Institute (MPI) által fejlesztett verzióját Galina Churkina professzor asszony volt szíves a rendelkezésünkre bocsátani (lásd: Trusilova et al. 2009 MPI-BGC Technical Report 16). Az adatbázis és internetes szolgáltatás fejlesztéseit a BioVeL projekt tette lehetővé (Biodiversity Virtual e-Laboratory Project, www.biovel.eu).