MTA ÖK a sajtóban, médiában

Az MTA ÖK kutatóinak, rendezvényeinek és eredményeinek megjelenése a sajtóban vagy más médiában.

2018-03-21 National Geographic
Esélylatolgató

Szathmáry Eörs evolúcióbiológussal, az MTA ÖK kutatóprofesszorával készített interjút a National Geographic magazin részére Egyed László és Pályi Zsófia.
„Az ediakara időszak különös lényei nem bírták a versenyt, félmilliárd esztendeje mind kihaltak: vélhetően a mai állatok ősei pusztították ki őket. Az evolúcióbiológus Szathmáry Eörs szerint ez a dolgok rendje – a fajok túlnyomó többsége zsákutcába jut. „…
Az interjú a lap márciusi számában olvasható.

2018-03-20 somogyivar.hu, Napló

...A Balaton Fejlesztési Tanács által szervezett konferencián az Országos Meteorológiai Szolgálat, az Országos Vízügyi Főigazgatóság, a MTA ÖK Balatoni Limnológiai Intézete, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. munkatársai, vízgazdálkodási és környezetvédelmi szakemberek tartanak előadásokat. A konferencia időpontja: 2018. március 20. Kezdés: 10 óra (várható befejezés 14:30) Helyszín: Siófok Polgármesteri Hivatal (Balaton terem) Balaton SiófokvízgyűjtőVíz Világnapi Konferenciaökológiai állapot - somogyivar.hu (03.20)

A víz világnapja (4. oldal) Napló

2018-03-11 ecolounge.hu, alternativenergia.hu

- ...A szabadon látogatható programokat szakmai partnereink nyújtják: a CEEweb a Biológiai Sokféleségért, a Duna-Ipoly Nemzeti Park, a Humusz Szövetség, a Kisközösségi Program, a Magyar Természettudományi Múzeum, az MTA Ökológiai Kutatóközpont, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) Maradék nélkül Programja, az Országos Meteorológiai Szolgálat és a Réthy Fashion.Az esemény hírét médiatámogatóink viszik a nagyvilágba: az alternativenergia.hu, az Élet és Tudomány, a greenfo.hu, az Ozone TV, a Piac és Profit, a ReCity Magazin, a Tilos Rádió és a zöldportálok együttműködése, a Zöldunió.Az eseményt Szigetmonostor Önkormányzata, a Szigetmonostor Faluház, a szigetmonostori Idősek Klubja, az Alteo Energiaszolgáltató Nyrt., a Folprint Zöldnyomda Kft. és az Ice Line Jégszobrászat támogatja. címkék: ceeweb Duna élet esemény étel fenntartható gyerekek háztartás jövő környezettudatos magyar MTA múzeum öko Partnereink piac programok rendezvény sziget tudomány víz forrás: outdoormission.hu Ecolounge - ecolounge.hu (03.11)

Fókuszban a fogyasztói szokások (03.11) alternativenergia.hu

2018-03-07 - inforadio.hu, ) infostart.hu, hirbalaton.hu

A befagyott tó viszont nyugodt körülményeket biztosít - mondta az InfoRádiónak Vörös Lajos, a Balatoni Limnológiai Intézet professzor emeritusa. Ellentétben a halastavakkal, telelőtavakkal vagy a Duna és a Tisza holtágaival oxigénhiány sem fenyeget a jegesedés idején, a Balaton vizéből ilyenkor sem fogy el az oxigén. A szakember elmondta: a víz a mérések szerint kristálytiszta, és a vízgyűjtő területen sem történt semmi olyan esemény, ami arra engedne következtetni, hogy nyáron rossz lehetne a vízminőség. - inforadio.hu (03.06)

Rossz és jó hírek a Balatonról (03.06) infostart.hu

A balatoni jégpáncél jótékony hatása (infostart.hu) (03.06) hirbalaton.hu

Kristálytiszta a Balaton vize (03.06-13:21 (hossza: 3 perc)) InfoRádió

2018-03-07 onkormanyzat.mti.hu

...A szabadon látogatható programokat szakmai partnereink nyújtják: azOrszágos Meteorológiai Szolgálattól és az MTA Ökológiai Kutatóközponttól kezdvea Humusz Szövetségen és a Magyar Természettudományi Múzeumon keresztül aDuna-Ipoly Nemzeti Parkig és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalig(NÉBIH). - Az esemény Szigetmonostor Önkormányzata és a Szigetmonostor Faluház és Klímaközponttámogatásával és aktív közreműködésével valósul meg. - onkormanyzat.mti.hu (03.06)

2018-03-07 pestpilis.hu

...A szabadon látogatható programokat a szakmai partnerek nyújtják: az Országos Meteorológiai Szolgálat, az MTA Ökológiai Kutatóközpont, a Humusz Szövetség, a Magyar Természettudományi Múzeum, a Duna-Ipoly Nemzeti Park és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. Az esemény Szigetmonostor Önkormányzata és a Szigetmonostor Faluház és Klímaközpont támogatásával és aktív közreműködésével valósul meg. Az esemény állami védnöke Áder János köztársasági elnök. vízkörnyezetvédelemgyerekprogramSzigetmonostor - pestpilis.hu (03.07)

2018-03-02 heol.hu

Az első év kutatói háttérmunkával telt, a Magyar Tudományos Akadémia ­Ökológiai Kutatóközpont segítségével elkészítették a Bükki ­Nemzeti Park és két kapcsolódó védett terület (Bélkő és Tardi-legelők) ökoszisztéma-alaptérképeit (pontos adatokkal rendelkezünk a rétekről, legelőkről, erdőkről), s megkezdődött az ökoszisztémák minősítésének módszertani tesztelése is. Bevonták a területeken szolgáltatókat is, s felmérték a kapcsolati hálójukat. - heol.hu (03.02)

2018-03-01 hirbalaton.hu

A konferencián az Országos Meteorológiai Szolgálat, az Országos Vízügyi Főigazgatóság, a MTA ÖK Balatoni Limnológiai Intézete, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. munkatársai, vízgazdálkodási és környezetvédelmi szakemberek tartanak előadásokat. A konferencia időpontja: 2018. március 20. Helyszín: Siófok Polgármesteri Hivatal (Balaton terem) - hirbalaton.hu (03.01)

2018-02-25 greenfo.hu

...A lista összeállítását követően az MTA ÖK egy online kérdőívet dolgozott ki, mely az érintettek kapcsolati hálóját van hivatott felderíteni. Ennek célja az, hogy a következő ütemben tervezett tematikus workshop-okat eredményesen tudja a szervezet megvalósítani. A projekt második évében a földhasználókkal, szolgáltatókkal együtt közösen értékelik a vizsgált ökoszisztéma szolgáltatásokat, majd minden területre 1-1 akcióterv is fog készülni. - greenfo.hu (02.25)

2018-02-25 hirbalaton.hu

A Magyar Tudományos Akadémia Ökológiai Kutatóközpont Balaton Limnológiai Intézete 6 hónapra látja vendégül Blix Katalint, az Arctic University of Norway kutatóját. Itt tartózkodása során a Hidrobotanikai Osztály munkatársaival terepi méréseket és műholdas felvételek kiértékelését végzi, aminek Bővebben... Norvégiában élő kutató érkezik Tihanyba, hogy a Balaton limnológiai paramétereit vizsgálja (alga-biomassza, oldható szerves anyag, lebegőanyag-mennyiség) optikai műholdak segítségével. - hirbalaton.hu (02.25)

2018-02-20 turizmus.com, turizmusonline.hu

A lista összeállítását követően az MTA ÖK egy online kérdőívet dolgozott ki, mely az érintettek kapcsolati hálóját van hivatott felderíteni. Ennek célja az, hogy a következő ütemben tervezett tematikus workshop-okat eredményesen tudja a szervezet megvalósítani. A projekt második évében a földhasználókkal, szolgáltatókkal együtt közösen értékelik a vizsgált ökoszisztéma szolgáltatásokat, majd minden területre 1-1 akcióterv is fog készülni. - turizmus.com (02.20)

EcoKarst - egy program a helyi fenntartható fejlődés segítésére turizmusonline.hu

2018-02-19 felsofokon.hu

A Vácrátóti Botanikus Kertben 1. A Vácrátóti Botanikus Kertben 2. A Vácrátóti Botanikus Kertben 3. A botanikus kertet 2011-ben Uniós támogatásból felújították. A munkálatok eredményeként több mint 1400 növénnyel bővült a kert állománya. (http://www.zold.info/hirek/2011/12/03/megujult-a-vacratoti-botanikus-kert) A botanikus kerteknek - így a Vácrátóti Nemzeti Botanikus Kertnek is - nagyon fontos szerepük van a biodiverzitás megőrzésében. - felsofokon.hu (02.19)

2018-02-14 Magyar Mezőgazdaság
Mi lesz a magyar erdőkkel?

(Melléklet - erdőgazdaság és faipar) - ...A nálunk szokásos tarvágás helyett olyan folyamatos erdőborítást biztosító gazdálkodási módot kellene alkalmazni, mint például az úgynevezett örökerdő üzemmód - említi Odor Péter, a Magyar Tudományos Akadémia erdőökológiai kutatócsoportjának vezetője. Ez azért is fontos Bartha Dénes szerint, mert erdőállományaink és talajaink jelentős mennyiségű szenet képesek megkötni és raktározni, de ezt a tarvágás felszabadítja a talajból, ami újabb problémaforrás. Dominka Ede Harald, Magyar Nemzet - Magyar Mezőgazdaság (02.14 - 8. oldal)

2018-02-06 eletszepitok.hu

...Az emberiség élelmének 30-35 százaléka az állati beporzás sikerességétől függ (forrás: mta.hu). - Hogy a méhek mennyire értékes tevékenységet végeznek, jól érzékeltetik az alábbi képpárok; méhek nélkül a gyümölcsök, zöldségek jelentős része eltűnne. Ez egyelőre nehezen felfogható, mivel nem érzékeljük... Mezőgazdaságilag értékes országokban a méheknek háromszor-négyszer nagyobb a gazdasági haszna, mint az általuk termelt mézé - mondják szakértők. - eletszepitok.hu (02.06)

2018-01-27 mno.hu

...A nálunk szokásos tarvágás helyett az olyan, folyamatos erdőborítást biztosító gazdálkodási módot kellene alkalmazni, mint például az úgynevezett örökerdő üzemmód - említi Ódor Péter, a Magyar Tudományos Akadémia erdőökológiai kutatócsoportjának vezetője. Ez azért is fontos Bartha Dénes szerint, mert erdőállományaink és talajaik jelentős mennyiségű szenet képesek megkötni és raktározni, ezt a tarvágás felszabadítja a talajból, ami újabb problémaforrás. - mno.hu (01.27)

2018-01-25 magyaridok.hu

...A cikk egyik társ­szerzője Molnár Zsolt botanikus, etnoökológus, az MTA Ökológiai Kutatóközpont tudományos tanácsadója. A tudományos kutatás nem elegendő ahhoz, hogy hatékony és etikus javaslatokat fogalmazzunk meg az emberiség jóllétét biztosító természeti erőforrások védelmére és felhasználására. A tudósok nézőpontja ugyanis jelentősen eltérhet azokétól, akik a világ kevésbé urbanizált részein az elődeiktől örökölt, évszázados tudás alapján még ma is viszonylag "hagyományos" módon művelik a földet, legeltetik jószágai­kat vagy halásznak, azaz azokétól, akik az úgynevezett hagyományos ökoló­giai tudás hordozói. - magyaridok.hu (01.25)

2018-01-24 inforadio.hu, infostart.hu, Magyar Idők

...Nagyon sokat olvashatunk arról, hogy a világon baj van azzal, ahogyan az ember hasznosítja a természeti erőforrásokat, ezzel kapcsolatban "számtalan cikk jelent meg számtalan folyóiratban a tudomány részéről" - mondta az InfoRádió Szigma - A holnap világa című magazinműsorában Molnár Zsolt botanikus, az MTA Ökológiai Kutatóközpont tudományos tanácsadója, a cikk egyik szerzője. Vannak olyan közösségek a földön, melyek nem a tudomány ismeretében működnek, hanem évszázados vagy évezredes tudásuk alapján gazdálkodnak. [T:9] - inforadio.hu (01.24)
[Régi hagyományok segíthetnek fenntarthatóvá tenni a világot (01.24) infostart.hu]
[A tudomány önmagában nem elég (16. oldal) Magyar Idők]

2018-01-24 Élet és Tudomány
FELGYORSULT AREA-MOZGÁSOK

...(Cikkünk szerzői kutatóhelyeiken, az MTA ATK Állatorvos-tudományi Intézetben (Herczeg Dávid) és az MTA ÖK Evolúciós Rendszerek Kutatócsoportjában (Rózsa Lajos) e problémával igyekeznek szembenézni, utóbbi a GINOP-2.3.2-15-2016-00057 pályázat támogatását is élvezi munkája során - A szerk.) A fajok és jelenségek leírása és monitorozása teszi majd lehetővé a megelőző cselekvést, ami enyhíteni képes a veszélyt. E stratégiát körvonalazza a DAMA- protokoll. - *Herczeg Dávid Rózsa Lajos - Élet és Tudomány (01.24 - 5,6,7. oldal)

2018-01-23 InfoRádió
Molnár Zsolt interjú - Előzetes a Szigma -a holnap világa c. műsorból

...A cikk egyik szerzőjével, Molnár Zsolt botanikussal MTA Ökológiai Kutatóközpont tudományos tanácsadójával az InfoRádió Szigma - a holnap világa című magazinműsorában Domanits András beszélgetett. Címke: globális, fenntarthatóság, tudás, bennszülött törzsek, hortobágyi pásztorok, gazdálkodók, kutatók, rovarok, - InfoRádió (01.23-15:56 (hossza: 4 perc))

2018-01-22 ridikul.hu

Számos tudományágat segíthetnek a mindennapok tapasztalatai. A technológiák hihetetlenül gyors fejlődése mellett is egyre nyilvánvalóbb, hogy a hétköznapi életben szerzett tapasztalatokat számos tudományág hasznosítani tudja.

Nem a tudomány az emberiség egyetlen tudásformája, hiszen a hosszú ideje egy helyben élő, hagyományos gazdálkodást folytató emberek egészen másképp látják a világot, mint a kutatók – mondta Molnár Zsolt, a Magyar Tudományos Akadémia Ökológiai Kutatóközpontjának tudományos tanácsadója az M1 aktuális csatornán az MTI tájékoztatása szerint. A döntéshozóknak így felhalmozott tudásrendszereket is érdemes figyelembe venniük, hiszen nem mindig elég az a segítség, amit a tudósok nyújtani képesek – tette hozzá a botanikus.

Oldalak

Kapcsolódó oldalak: