MTA ÖK a sajtóban, médiában

Az MTA ÖK kutatóinak, rendezvényeinek és eredményeinek megjelenése a sajtóban vagy más médiában.

2017-01-14 mno.hu

A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) kutatóinak részvételével végzett megfigyelések bebizonyították, hogy a fák sokkal több titkot őriznek, mint gondolnánk. Az éj leple alatt mozogni kezdenek, és nemcsak lágy szárú leveleiket, de fás száraikat is fel-le emlegetik. Ezt mindeddig senkinek sem sikerült bizonyítania a világon, az áttöréshez egy modern módszer merőben újszerű alkalmazására volt szükség. A növények mozgása mindig is ámulatba ejtette az embereket. - mno.hu (01.14)

2017-01-11 index.hu

Az elmúlt 50 évben átlagosan kb. 1 fokot melegedett a Duna vízhőmérséklete - mondta az Indexnek Kiss Keve Tihamér, az MTA ÖK Duna-kutató Intézetében dolgozó professor emeritus. Ez nem csak a klímaváltozás eredménye; többek között a hőerőművek ipari szennyvize is melegíti a folyót, nem beszélve a paksi atomerőmű 30 fokosan visszabocsátott hűtővízéről, mely önmagában is komoly mennyiség: kisvíz idején a teljes vízhozam 6-8 százaléka.

2017-01-11 Magyar Nemzet
A fák éjszaka titokzatos mozgásba kezdenek

A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) kutatóinak részvételével végzett megfigyelések bebizonyították, hogy a fák sokkal több titkot őriznek, mint gondolnánk. Az éj leple alatt mozogni kezdenek, és nemcsak lágy szárú leveleiket, de fás száraikat is fel-le emelgetik. - A növények mozgása mindig is ámulatba ejtette az embereket. Ez nem csoda, hiszen klasszikus értelemben épp a mozgás képessége különböztette meg a korai kultúrákban élő, tudományokkal nem foglalkozó emberek számára a növényeket és az állatokat. MOLNÁR CSABA - Magyar Nemzet (15. oldal)

2017-01-09 zaol.hu, vaol.hu, veol.hu

Műholdfelvétel a viharos Balatonról: A Január 7-én, szombaton délelőtt készült Landsat 8 műholdfelvételen látszik, hogyan tör fel a szilveszter körüli első jég a Balatonon.

A tavon keresztülhúzódó fehér vonaltól északra nyílt víz, a vonaltól délre még álló, repedezett jég figyelhető meg - írja nekünk Zlinszky András, MTA Ökológiai Kutatóközpont Balatoni Limnológiai Intézet munkatársa.

veol.hu

2017-01-05 mta.hu, origo.hu, hvg.hu

A New Scientist év végi összeállításában a gravitációs hullámok felfedezése, az AlphaGo történelmi győzelme és a három szülőtől származó gyerek mellé bekerült egy tudományos eredmény, melynek létrejöttében az MTA Ökológiai Kutatóközpont munkatársának is fontos része volt. A New Scientist korábbi cikke a témában, melyben Zlinszky András is megszólal, a kutatók infravörös lézerszkennerrel vizsgálták, mi történik a fák lombjával, ha leszáll az éj.
Magyar kutatóknak köszönhető az év egyik legizgalmasabb tudományos híre origo.hu
A világ egyik legizgalmasabb kutatásán magyarok is dolgoztak hvg.hu

2016-12-10 hirbalaton.hu

Friss vizsgálatok igazolták, hogy a fák ágai és levelei éjszaka akár tíz centiméterrel is lejjebb ereszkednek - erről Zlinszky András, a MTA Ökológiai Kutatóközpont Balatoni Limnológiai Intézetének biológus-kutatója beszélt a köztelevízió "Mindenki akadémiája" című műsorban. A balatoni biológus egy osztrák kutatócsoport munkájába kapcsolódott be, melynek során növények biokémiáját vizsgálták hiperspektrális lézerszkenner segítségével.

2016-12-08 templetonprogram.hu

Vajon hogyan változna az élelmiszerboltok kínálata, ha eltűnnének a beporzók? És mi történik, amikor alszanak, vagy épp "elindulnak" a fák? Hogyan vizsgálható a rovarok látása? Ilyen, és ehhez hasonló kérdésekre keresték a választ az MTA Ökológiai Kutatóközpont idei Kutatóhelyek Tárt Kapukkal rendezvényén, melynek fő témája az Oknyomozó ökológia volt.
A Magyar Tudomány Ünnepéhez kapcsolodó ismeretterjesztő előadássorozatra november 22-én került sor, melynek keretében Farkas Alexandra Junior Templeton Fellow-nk is előadadást tartott "Kivilágított hidak mint összetett ökológiai csapdák" címmel.

2016-12-08 greenfo.hu

A Magyar Tudományos Akadémia Ökológiai Kutatóközpontjának főigazgatója mutatta be a Nemzeti Víztudományi Programot ma a Debreceni Hidrobiológus Fórumon. A víz életünk meghatározó része, egyik legfontosabb elemünk a környezetben. Éppen ezért nagy öröm, hogy a Debreceni Egyetemen ilyen sokan foglalkoznak hidrobiológiával, ennyire sikeres a képzés, illetve ilyen jelentős érdeklődésre számot tartó szakmai rendezvénynek ad otthont, mint ez a találkozó - fogalmazott köszöntőjében Pintér Ákos, a Természettudományi és Technológiai Kar dékánja. A 2016-os fórum legfontosabb témája a Nemzeti Víztudományi Program volt, melyről Báldi András tartott előadást.

2016-12-07 Innotéka
A Balaton volt az első téma

A Magyar Tudomány Ünnepe keretében mutatták be az MTA vízprogramjának első eredményeit. A programot a hazai víztudományi kutatások nemzetközi élvonalba emelése, a kutatások hálózatba szervezése céljából indította el tavaszi közgyűlésén az Akadémia. Lovász László, az MTA elnöke bevezetőjében azzal indokolta a program elindítását, hogy a víz, légköri, földfelszíni és felszín alatti megjelenését is beleértve, a klímaváltozás legfontosabb közvetítője és indikátora. - Innotéka (40. oldal)

2016-11-30 Békés Megyei Hírlap
Túravezetés a Csanádi pusztákon

A másik terepi túrán az MTA Ökológiai és Botanikai Intézetének hagyományos ökológiai tudás kutatócsoport tagjai vettek részt. Őket a mocsárlegeltetés érdekelte. *Cs. I. - Békés Megyei Hírlap (2. oldal)

2016-11-30 ÚJBUDAI MOZAIK - ÚJBUDA TV

Az ÚJBUDA TV az ÚJBUDAI MOZAIK című műsorban tudósított az MTA Duna-kutató Intézetében tartott Oknyomozó Ökológia című tudomány népszerűsítő rendezvényről. A műsorban interjút adott Engloner Attila intézetigazgató és Kálmánczhelyi-Farkas Alexandra, tudományos segédmunkatárs, kommunikációs felelős is.

2016-11-24 ujbuda.hu

A Magyar Tudomány Ünnepén tartottak nyílt napot a Magyar Tudományos Akadémia Ökológiai Központjának Duna-kutató Intézetében a Karolina úton. Az érdeklődők előadásokon, filmvetítéseken informálódhattak a központban zajló tudományos munkáról, megnézték a laborokat, a berendezéseket, interaktív foglalkozásokon pedig az oknyomozó ökológusok világába is betekinthettek.
Az MTA Ökológiai Központjának nyílt napjára több kerületi iskola diákjai is ellátogattak. Az eseményen megismerhették a Duna élővilágát, a kutatás módszereit, halhattak a tisztuló folyóban újra megjelenő kérészekről, a Duna virágzásáról, és megtudhatták milyen gazdag élővilág képes kifejlődni egy két hétig létező, városi pocsolyában.
Az MTA Duna-kutató Intézetének igazgatója, Engloner Attila elmondta, a nyílt napokon nem csak az intézet tevékenységét, működését, laborjait, berendezéseit akarják megmutatni, de bíznak abban, hogy a jövő kutatói, ökológusai az itt szerzett élmények alapján választják ezt a pályát.

D. B. S.

2016-11-24 turistamagazin.hu

A méhekről, az ugróvillásokról, az invazív rákokról, a dunavirágokról, folyóink, erdeink ökológiájáról tudhattak meg sok új információt azok, akik ellátogattak a Magyar Tudomány Ünnepén az MTA Duna-kutató Intézetébe.
Szinte már kellemetlenül éreztem magam néhány perccel azt követően, hogy beléptem a Karolina út 29-ben tartott nyílt napra, mert egyszerre csinos és okos, felkészült, ifjú tudóshölgyek, doktoranduszok vittek egyik laborból a másikba. Zavarodottságomon csak az segített, hogy láttam, ez a jól szervezett kíséret és a nagyon kedves fogadtatás nemcsak nekem, újságírónak járt ezen a napon a Duna-kutató Intézetben, hanem mindenkinek, aki érdeklődőként eljött a rendezvényre.....

2016-11-22 innoportal.hu

Összesen öt akadémiai kutatóközpont is található azok között a konzorciumok között, amelyek összesen mintegy 28 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyertek el az NKFI Alapból - számolt be az eredményekről honlapján a Magyar Tudományos Akadémia (MTA). A támogatott 26 konzorciumi projektjavaslat közül az MTA Természettudományi Kutatóközpont négy, az MTA Energiatudományi Kutatóközpont, valamint az MTA Ökológiai Kutatóközpont kettő-kettő, az MTA Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont, az MTA Agrártudományi Kutatóközpont, valamint az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont pedig egy-egy kidolgozásában vett részt.
Az MTA kutatóközpontjainak részvételével támogatást elnyert konzorciumok és témák:
.....
Magyar Tudományos Akadémia Ökológiai Kutatóközpont; Országos Közegészségügyi Központ; Magyar Tudományos Akadémia Agrártudományi Kutatóközpont; Smaragd GSH Környezetvédelmi és Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság
Magas nyomelemtartalmú öntözővíz hatása a talaj-növény rendszerre, továbbá a közvetlen emberi táplálkozásra szánt élelmiszer-alapanyagok minőségére
......
Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ; Magyar Tudományos Akadémia Ökológiai Kutatóközpont; Optimal Optik Optikai, Elektronikai és Finommechanikai Tervező és Fejlesztő Kft.; Izotóp Intézet Kutató, Fejlesztő, Termelő és Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság; Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem
Komplex vízminősítést in situ megvalósító, közvetlen és immunfluoreszcencián, valamint optikai és lézeres plazma-színképelemzésen alapuló, moduláris érzékelő- és műszercsalád kifejlesztése, továbbá az alkalmazási területek kutatása...

2016-11-21 Fizikai Szemle

Füstöss László a Fizikai szemlében írt könyvismertetést Horváth Gábor, Farkas Alexandra, Kriska György: A poláros fény környezetoptikai és biológiai vonatkozásai című kötetéről.
...Maga a könyv sem tökéletes, csak nagyon jó. Rendkívül sok mindenről szól magas színvonalon, közérthetően....

Füstöss László (2016) Fizikai Szemle 2016/11. szám pp. 395-397

2016-11-21 Természet Világa

Radnóti Katalin írt könyvismertetést Horváth Gábor, Farkas Alexandra, Kriska György: A poláros fény környezetoptikai és biológiai vonatkozásai című kötetéről a Természet Világa, 2016/11. szám pp. 528. oldalán.

2016-11-17 Új Dunántúli Napló
Kínából is jött vendég a Botanikus Kertbe

A közelmúltban egy tanulmányút keretében az egyetem Botanikus Kertjébe látogatott Guan Kaiyun, a kínai Turpan Akadémiai Botanikus Kert igazgatója és két munkatársa. Kísérőjük volt Kósa Géza, az MTA Vácrátóti Nemzeti Botanikus Kert dendrológus osztályvezetője, akinek több évtizedes kapcsolata van a kínai kollégákkal. A pécsi kertre azért esett a választás, mert jelenleg ez a "legextrémebben" mediterrán kert, s itt tudtak a kínai kutatók olyan növényeket is megnézni a szabadban, amelyek a hazai gyűjteményekben máshol legfeljebb csak üvegházakban találhatók meg.
(Új Dunántúli Napló (11. oldal))

2016-11-16 Új Dunántúli Napló
Kínából is jött vendég a Botanikus Kertbe

A közelmúltban egy tanulmányút keretében az egyetem Botanikus Kertjébe látogatott Guan Kaiyun, a kínai Turpan Akadémiai Botanikus Kert igazgatója és két munkatársa. Kísérőjük volt Kósa Géza, az MTA Vácrátóti Nemzeti Botanikus Kert dendrológus osztályvezetője, akinek több évtizedes kapcsolata van a kínai kollégákkal. A pécsi kertre azért esett a választás, mert jelenleg ez a "legextrémebben" mediterrán kert, s itt tudtak a kínai kutatók olyan növényeket is megnézni a szabadban, amelyek a hazai gyűjteményekben máshol legfeljebb csak üvegházakban találhatók meg.

2016-11-15 mta.hu

Kiemelkedő tudományszervezői, igazgatási, fenntartási, szolgáltatási vagy üzemeltetési munkájukért tizenöten vehettek át elismerést Török Ádámtól, az MTA főtitkárától.
...A Magyar Tudományos Akadémia szolgálatában magas színvonalon végzett, kiemelkedő munkájáért Török Ádám Főtitkári Elismerésben részesítette:
...Bajusz Tamást, az MTA Ökológiai Kutatóközpont Ökológiai és Botanikai Intézetének telephelyvezetőjét a kutatómunka feltételeinek biztosítása és a Nemzeti Botanikus Kert világszínvonalú gyűjteményének fenntartása érdekében példamutató szorgalommal és igényességgel végzett munkájáért;

2016-11-14 929szentmihaly.hu

Vácrátótra indultunk, hogy felfedezhessük az ország egyik legszebb, 2017-ben 190. évét ünneplő romantikus tájképi kertjét.
2016. november 12-én, szombat reggel 9-kor találkoztunk Újpest–Városkapunál, hogy együtt vehessük célba Vácrátótot. Buszunk jól vette a kanyarokat, és megérkezve, a Kert bejáratánál már várt bennünket Varga Magdolna, a Magyar Tudományos Akadémia Ökológiai Kutatóközpont munkatársa. Ő volt ugyanis a kerti szakvezetőnk, aki izgalmas magyarázatokkal körbesétált velünk a területen...

Oldalak

Kapcsolódó oldalak: